BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.410,13
HABER /  POLİTİKA

Emrullah İşler Erdoğan-Kaddafi görüşmesini anlattı! Kimler için lağım fareleri dedi

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler, Libya'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği açıklamalarında, bizzat şahit olduğu Erdoğan ile Kaddafi ve Esad arasındaki görüşmeleri anlattı. İşler Erdoğan'ın Kaddafi'ye o dönem yaptığı çarpıcı uyarıyı ve Kaddafi'nin yanıtını aktardı.

Abone ol

Sebilürreşad Dergisi Geleneksel Cumartesi Konferanslarının bu haftaki konuğu Türkiye’nin Libya Özel Temsilcisi, eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler oldu.

Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşma ile Doğu Akdeniz’de ciddi bir üstünlük sağladığını ve bu anlaşmanın “yüzyılın anlaşması” olduğunu aktaran Emrullah İşler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Libya’nın öldürülen eski lideri Kaddafi arasındaki telefon görüşmesinde konuşulanları anlattı.

İşler o görüşmeyi, "O görüşmelerin şahidiyim. Cumhurbaşkanımız çok mücadele verdi. Hem Kaddafi’yi, hem Beşer Esed’i arayarak, ‘Ülkelerinizde olaylar çıkartılıyor, bu daha geniş alanlara yayılabilir. Bu etkiyi kırmanız lazım. Bunun için çıkın halkınızın karşısına ve halkın yönetime katılımını artıran süreçleri artırın’ dedi. Ama mesela Kaddafi, ‘Efendim bu sokak olaylarını yapanlar lağım fareleri ben bunları muhatap alamam’” şeklinde aktardı.

Ortatv’nin haberine göre, Emrullah İşler, Türkiye’nin son yıllarda küresel bir saldırı ile karşı karşıya olduğunun altını çizerek, “Arap baharı” diye adlandırılan ama aslında “Arap Sonbaharı” olan sürecin coğrafyamızda yeni darbelere, yeni siyasal ve sosyal olaylara zemin hazırladığını belirterek, “Coğrafya Kaderdir, evet, ama idraki içinde olursak başkalarının aklına değil kendi kaderimize hizmet eder hale gelebiliriz. Ülkemizde baş gösteren hadiseler Gezi başta olmak üzere, dış siyasi aktörlerin planlarıdır. Burada başarılı olamadılar ama Mısır’da darbeyi yaptılar” dedi.

“Ankara’nın güvenliği Libya’dan başlar''

Libya’nın Türkiye’nin “sınır güvenlik hattında” olduğunu ifade eden Türkiye Libya Özel Temsilcisi İşler, “Ankara’nın güvenliği Libya’dan başlar. Orayla tarihi ve köklü bağlarımız var. ‘Ne işimiz var Libya’da?’ diyen bir akıl Türkiye’nin tarihinden, siyasetinden, dünyadaki ve bölgedeki rolünden habersiz bir akıldır” ifadelerini kullandı.

''Libya’daki bu kazanımı önemsememiz gerekiyor”

Libya ile yapılan deniz yetki alanı anlaşmasının “yüzyılın anlaşması” olduğunu Batılıların söylediğini belirten İşler, “Kara suları devletin dış sınırından itibaren açık denize doğru, kendi milli mevzuatına dayanarak ve milletlerarası hukukun kabul ettiği genişlikteki deniz alanıdır. Bu alanlar ülkelerin sınırı içinde kabul edilir. Yunanistan ile yaşanan sorun devam ederken, Akdeniz'in doğusunda bulunan Libya ile denizden bir hat oluşturmak ve Türkiye'nin deniz sınırlarının netleşmesi adına tarihi bir durumdur.

Bu mutabakat ile Türkiye, Doğu Akdeniz'de yetki alanları ile ilgili hukuki ve siyasi pozisyonunu güçlendirmiştir. Libya açısından da durum aynıdır. Zira Yunanistan'ın sadece ülkemizin değil, Girit adasının güneyinde verdiği arama ruhsatları ile Libya'nın da deniz egemenliğine tecavüz etmektedir. Her iki devlet de Yunanistan ve GKRY'nin mütecaviz tavrı karşısında böyle bir hukuki zemine yönelmiş oldular. Libya’daki bu kazanımı önemsememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Erdoğan askeri güç kullanabiliriz demişti tanklar İdlib sınırında
Foto Galeri Erdoğan askeri güç kullanabiliriz demişti tanklar İdlib sınırında Galeriye Gözat