BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,84
ALTIN 2.423,00
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emekli gurbetçiye vergi müjdesi!

Almanya'dan emekli olan ve Türkiye'ye dönen Türk vatandaşlarına müjde! Almanya'nın vergi inadını Maliye'nin çetin pazarlığı kırdı.

Abone ol

Almanya'dan emekli olan ve Türkiye’ye dönen Türk vatandaşlarına müjde! Almanya’nın vergi inadını Maliye’nin çetin pazarlığı kırdı. Düşük emekli maaşı alan Türk vatandaşları ‘ek vergiden’ kurtuldu.

Ocak 2011’den itibaren Türkiye’de yaşayan emekli gurbetçi Türk vatandaşlarının maaşından vergi kesmeye hazırlanan Alman Maliye’si ikna edildi. İki ülke arasında sağlanan uzlaşma sayesinde yıllık emekli maaşı geliri 10 bin Avro’nun altında olan gurbetçi emeklilerden vergi kesilmeyecek.

Bir başka ifadeyle aylık emekli maaşı 830 avro’nun altında olanlar vergi ödemeyecek. Yıllık geliri 10 bin Avro’nun üzerinde olanlardan ise Almanya yüzde 10 vergi alacak.

YÜZDE 20 VERGİDEN VAZGEÇİRİLDİ

Alman Maliyesi, iki ülke arasında 1985’te imzalanan gelir ve servet üzerinden alınan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasını 21 Temmuz 2009’da tek taraflı feshetmişti. Bu karar üzerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Almanya’nın kararını değiştirmesini sağlamak için bir heyet görevlendirdi. Ağustos ayından itibaren devam eden çetin müzakereler sonucu Türk bürokratlar, kıran kırana pazarlık yaptılar. Bunun sonucunda Almanya her seviyede maaşa ‘kademeli’ olarak yüzde 20’ye varan oranda vergi getirme düşüncesinden vazgeçirildi. (Hürriyet)