BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,05
ALTIN 2.307,45
HABER /  GÜNCEL

Elif Şafak'tan Erdoğan'a şok suçlama

Ünlü yazar Elif Şafak, İsveç'te bir gazetede Erdoğan ve Türkiye'deki basın özgürlüğünü bakın nasıl eleştirdi.

Abone ol

İsveç’in Svenska Dagbladet gazetesine makale yazan Elif Şafak, Türkiye’de internet, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki sistematik baskıların arttığını belirtti. Türkiye’nin birlikte yaşama kültürünü oluşturamadığını dile getiren Şafak, “Gerçek şu ki; geriye doğru gidiyoruz, nasıl başka uluslara örnek olabiliriz ki?” dedi.

Ünlü yazar Elif Şafak, İsveç’te yayımlanan Svenska Dagbladet gazetesi için bir yazı kaleme aldı. Türkiye’de son dönemde meydana gelen gelişmeleri değerlendirdi. İfade özgürlüğünden basın üzerindeki baskılara, çok kültürlülükten son dönemde artan komplo teorilerine birçok konuda önemli mesajlar veren Şafak, yazısını “Basının düşmesi, kadına yönelik şiddetin artması, gücü paylaşma iradesinde yetersizlikle birlikte Türkiye çeşitlilik ve birlikte yaşama kültürünü oluşturmada başarısız oldu. Gerçek şu ki; geriye doğru gidiyoruz, nasıl başka uluslara örnek olabiliriz ki?” ifadeleriyle tamamladı.

TWITTER MESAJI HAPSE ATILMAYA NEDEN OLUYOR 

Türkiye’de yazı yazan herkes üzerinde bir baskı olduğunun altını çizen Şafak, “Hepimiz çok iyi biliyoruz ki; bir şiir, hikâye, roman ya da basit bir Twitter mesajı, mahkemeye verilmeye, tacize uğramaya, şeytanlaştırılmaya hatta hapse atılmaya neden olabilir. Yazdığımızda bunu aklımızda tutuyoruz ve bu oldukça yoğun bir otosansüre neden oluyor.” değerlendirmesini yaptı.

ERDOĞAN HUKUK DEVLETİNİN ALTINI OYUYOR

İnternet, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki sistematik baskıların arttığını belirten Şafak, geçtiğimiz yıllarda 400’den fazla gazetecinin işini kaybettiğini ve 150 gazetecinin ise yargılanmayı beklediğini hatırlattı. Şafak, “İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2015 yılı raporunda şunları yazdı: ‘Adalet ve Kalkınma Partisi ve Recep Tayyip Erdoğan insan hakları ve hukuk devleti ilkelerinin altını oyarak Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde gerçekleştirdiği gelişmeyi gitgide tahrip ediyor.’” cümlelerine yer verdi.

 ELEŞTİRİ VATANA İHANET OLARAK ALGILANIYOR

Türkiye’nin geriye doğru gittiğini belirten Şafak, “Bu ülke eğer, ifade özgürlüğüne saygılı, çoğulcu bir demokrasi olabilseydi Müslüman dünyası üzerinde büyük roller oynayabilirdi.” yorumunu yaptı.

Ülkede komplo teorisi bolluğunun yaşandığını belirten Şafak, şöyle devam etti: “Hükümet, eleştirinin ‘vatana ihanet’ olarak algılandığı bir atmosfer oluşturdu. Hükümeti eleştirenler sadece yeterince vatansever olmamakla ya da daha kötüsüyle değil; aynı zamanda Batılı güçlerin kucağına oturmakla suçlanıyor.”

Türkiye’nin kıymetli vaktini ve enerjisini neticesiz tartışmalara ve komplo teorilerine harcadığını ifade eden Şafak, “Hâlihazırda Türkiye çok uzun zamandan beri kutuplaştırılmış durumda. Bugün AKP destekçileri ile muhalifleri arasındaki fark öyle büyük ki; kimse bir köprü kurmaya çalışmıyor bile.” dedi.