BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.491,75

Elektrikli Renault ZOE Test Sürüşü

Gösterge paneli ise sürüş anında gerekli tüm bilgileri sunuyor size, grafiği değiştirebiliyorsunuz. Gösterge panelinde hızınız dışında, kalan pil yüzdesi, kalan menzil gibi bilgilere de ulaşabiliyorsunuz.

Gelecekte İçten yanmalı motorların rafa kalkacağının sinyalleri verildi, hatta Avrupa’da birçok şehrin merkezine içten yanmalı motorlu araçlar giremiyor bile, bazı markalar belirledikleri tarihlerden sonra özellikle dizel motor üretmeyeceklerini de açıkladılar. Ama Türkiye’de henüz bu anlamda netleşen bir şey yok, bir dönem Tarihi Yarımada olarak adlandırılan İstanbul Eminönü civarının içten yanmalı motorların giremeyeceği pilot bölge olarak belirlendiği söylenmişti ama şimdilik elektrikli ve hibrit otomobiller için tek ayrıcalık uygulanan vergi indirimleri, fakat bu indirimlerle dahi elektrikli otomobillerin fiyatları oldukça yüksek. Bu yüksek fiyatlara rağmen düşük menzilleri ve altyapı yetersizliği sayesinde hayatımızda yerleri şimdilik az.  Ama her geçen gün şarj istasyonlarının sayısı artıyor ve otomobillerin menzilleri de uzuyor bende umuyorum ki bu süreç daha hızlı ilerler ve böylelikle trafikte daha fazla elektrikli otomobil görebiliriz.

Gelelim Zoe’ ye, tamamen elektrikli bir motorla çalışan Zoe, geleceğin teknolojisini taşıdığı için olacak gelecek vurgusu yapan bir tasarıma sahip. Bu vurguyu yapmış ama öyle futuristik olmak adına otomobil çizgisinden ayrılmamış. Arka kapıların kollarının üzerinde tasarımcının parmak izleri bulunuyor kapıyı bu parmak izlerinin üzerine basıp iterek açabiliyorsunuz, bu kapılar aynı zamanda arka pencere çerçevesine yerleştirilmiş durumdalar bu şekilde gizlenen kapı kollarıyla yandan bakınca coupe gibi görünüyor otomobil. Gayet şık, sade ve küçük bir şehir otomobili Zoe.

İçeriye girdiğimde tasarım dışarıda olduğu gibi sade ama kullanılan açık renk ve dijital gösterge panelinin etkisiyle özel bir atmosfer oluşmuş. Küçük bir otomobile göre gayet ferah bir alanı var. Orta konsol Clio dan alınmış. Daha önce Clio kullandığım için hiç yabancılık çekmedim. Orta konsolda dokunmatik multimedya ekranı bulunuyor. Buradan otomobilim elektrik akışını görebiliyorsunuz. Ayrıca R-link ses tanıma özelliği bulunuyor. Akıllı telefon rehberinizdeki bir ismi sesli söylemeniz yeterli otomatik arama yapabiliyorsunuz. Dokunmatik ekranın kullanımı kolay ve hızlı çalışıyor. Yakındaki şarj istasyonları yanında, Hava durumu, Renault yardımı gibi uygulamalar önceden indirilmiş durumda siz yine farklı uygulamalar indirebiliyorsunuz. Gösterge paneli ise sürüş anında gerekli tüm bilgileri sunuyor size, grafiği değiştirebiliyorsunuz. Gösterge panelinde hızınız dışında, kalan pil yüzdesi, kalan menzil gibi bilgilere de ulaşabiliyorsunuz.

Koltuklarda elektrikli bir otomobilde olduğunuzu size hatırlatacak farklı bir tasarıma sahip tek parçadan oluşan koltuklarda yükseklik ayarı yapılamıyor. Çünkü otomobilin pilleri tam bu koltukların altında, ancak ben bunu bildiğim için koltuğu kaldırmayı denemedim, ancak bilmeseydim de koltuğa yükseklik ayarı yapma ihtiyacı hissetmezdim çünkü zaten oldukça yüksek konumlanan koltuklarla muhteşem bir görüş alanına sahip ZOE, ayrıca hem derinlik hem yükseklik ayarı olan direksiyonla oturma pozisyonunuzu kendinize göre kolayca ayarlayabiliyorsunuz koltuk yükselmese de. Tavanda, koltuklarda ve toprido üstünde Zoe ye özel desenler bulunuyor. Arka kısımda çok uzun boylu değilseniz hem diz hem baş mesafesiyle rahatça seyahat edebilirsiniz. Sınıfına göre yeterli bir alan veriyor. 338 litrelik bagaj alanı var, yani kısa seyahatlerinizde eşyalarınız içinde alan sunuyor. Malzeme kalitesi kötü değil ama dokunduğunuz her yer sert plastik, özellikle bayanların hoşuna gitmeyecek konu ise güneşliklerde ayna olmaması.

Güvenlikte Zoe 2013 yılında Euro NCAP çarpışma testinden 5 yıldız aldı, bu küçük şehir otomobili Acil fren destek sitemi ve elektronik denge programıyla sürüş güvenliği desteği sunuyor.

Daha önce elektrikli otomobil kullanmadıysanız sizi en çok şaşırtacak olan konu start düğmesine bastığınızda duymadığınız ses olacaktır.  Yani en önemli özelliklerinden biri bu otomobillerin sessiz çalışmasıdır. Hatta dışarıdaki yayaların sizi duyabilmesi ve geldiğinizden haberdar olabilmesi için 30 km ye kadar üç farklı ses çıkarıyor Zoe. Sizde start düğmesine bastığınızda gösterge panelinde yanan READY yazısıyla anlıyorsunuz motorun çalıştığını ve gitmeye hazır olduğunuzu. Zoe de 92 beygir güç üreten 40 kw bir elektrikli motor bulunuyor. Bu motor gaza ilk bastığınız an itibariyle 252 Nm tork değeri veriyor. Kağıt üstünde 400 km menzil veriyor ama işler öyle değil. Bahsedilen 400 km ye ulaşmak mümkün mü tabii ki ama çok zor. Zoe sürüş seçeneği olarak bir Eco mode sunuyor. Bu modla hızınız 95 km ile sınırlanıyor, klima vs gibi bazı özellikler kısıtlanıyor ve bu şekilde ben İstanbul trafiğinde 250 km yi çok rahat yaptım. Eğer dikkat etseydim 300 de çok rahat yapabilirdim. Ama normal modda bu kilometreler çok daha düşebilir. Ancak yapılan bir araştırma standart işe gidiş gelişlerde İstanbul’da yaşayan bir kişinin günde ortalama 40 km yaptığını söylüyor istisnalar tabikii ki vardır ama genelleme bu şekilde yani Zoe ile dolu pille bir hafta geçirebilirsiniz şehir içinde.  Normal modda kullanırken otomobil 135 km hıza çıkabiliyor 0 km den 100 km hıza ise 13 saniyede çıkıyor. Elektrikli otomobillerin bir diğer özelliği ise hızınızı düşürmeye başladığınızda ya da otomobilin gaza basmadığınız süzülme anında oluşan hareket enerjsini otomobilin elektrik enerjisine çevirmesi, bu şekilde menziliniz daha da artıyor.

Şarj konusuna gelince, artık birçok alışveriş merkezinde, yakıt istasyonlarında hızlı şarj noktaları bulunuyor. ZOE bellek etkisi olmayan Lityum-iyon pil teknolojisi kullanılmış yani pil seviyesine bakmaksızın dilediğinizde şarj edebilirsiniz. Hızlı istasyonlarda 3 saate yakın sürede 0 olan pilinizi %100 doldurabilirsiniz. Aynı zamanda evinizde yani otoparkınızda normal prizde de şarj edebilirsiniz ancak süre 6-7 saate kadar çıkabiliyor. Ortalama 17-20 TL gibi bir elektrik ücreti yansıyor faturaya pili bir kez tamamen doldurduğunuzda (şubat 2018).

Şimdi sürüşe gelelim, öncelikle şehir içi için tasarlanmış küçük sınıf bir otomobilden bahsediyoruz ancak otomobil 1480 kg. yani pillerden dolayı artan ağırlıkla hiç te küçük sınıf bir otomobil ağırlığında değil, ancak bu sürüş esnasında hem daha iyi tutunma hem de konfor anlamına da geliyor. Tabii konfor denince bu otomobilde öncelik sessizlikte, motor sesi yok, gürültü yok. Özellikle arka koltukta yolcunuz varsa tüm sesi hiç yorulmadan duymak ve konuşmak huzur veriyor açıkçası. Süspansiyonlar orta sertlikte kasislerden geçerken çok konforlu olduğunu iddia etmiyorum ancak genel anlamda bu sınıf bir otomobil için konforlu. Otomobilde tek ileri vites bulunuyor tek vites olduğu için geçiş vs hissetmiyorsunuz. İlk 50 km hıza kadar eksiksiz güçle ilerleyen Zoe daha sonra daha sakin bir hal alıyor. Hill holder ile geri kayma gibi bir problem olmadığı gibi ilk an itibariyle verdiği 252 tork gücü  ile yokuş çıkarken daha rahat olabilirsiniz. Otomobilin fiyatı ise 2017 model için 130.000 TL 2018 model için 140.000 TL (şubat 2018)