BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Elde kalan ilaçlar yoksula verilecek

Bazı lokantalar elde kalan yemekleri, yoksullara dağıtır. Bu yöntem, SSK tarafından da kullanılacak. Fakat bu sefer yemek yerine, yoksula elde kalan ilaçlar verilecek...

Abone ol Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan Sağlık Bakanlığı’na devredilen hastane depolarında yaklaşık 450 milyon YTL’lik (450 trilyon liralık) ilaç ve tıbbi malzeme bulunduğu belirtiliyor.

Bunlardan son kullanım tarihi yaklaşan ya da geçen ilaçlarla, kullanılmayacak durumda olan sarf malzemeleri üretici firmalarca yenileriyle değiştirilecek. Devir ile birlikte depolarda kalan bu ilaçların nasıl değerlendirileceği sorun oldu. Trilyonlarca liralık ilacın çöpe gideceği endişeleri dile getirilirken, Sağlık Bakanlığı, ilaçları değerlendirmek için harekete geçti. Öncelikle satılması için girişimde bulunulacak. Sonuç alınamaması durumunda ilaçlar gerekirse yoksullara veya Mehmetçik’e dağıtılacak.

Söz konusu sıkıntı, başta Sosyal Sigortalar Kurumu olmak üzere çeşitli kamu kurumlarına ait hastaneler ve sağlık birimlerinin 18 Şubat 2005’te Sağlık Bakanlığı’na devriyle ortaya çıktı. SSK hastanelerinin içinde bulunan kurum eczaneleri kapatıldı. Pek çok hastanede koliler dolusu ilaç depolara kaldırıldı. Yatan hastalara verildiği halde bitirilemeyen ilaçlardan bir bölümünün son kullanma tarihi yaklaştı.

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı trilyonlarca liralık ilacın çöpe gitmemesi için ilaç üreticileri ve ecza depolarıyla anlaşmaya vardı. Firmalar, son kullanma tarihi yaklaşan ya da dolan ilaçlarını ücret almadan yenileriyle değiştirmeyi kabul etti. Sağlık Bakanlığı, devraldığı hastane ve diğer tesislerin depolarında bulunan ilaç ve tıbbi malzemelerin maddi değerini tespit etmek için envanter çalışması başlattı. Henüz net rakama ulaşılamamasına rağmen depolardaki ilaç ve malzemelerin bedelinin 450 trilyon lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Envanter çalışmasının tamamlanmasının ardından il sağlık müdürlükleri ilaç ve sarf malzemelerden kullanılabilir olanları diğer sağlık kuruluşlarına dağıtacak. Yatan hastaların ihtiyaçları buralardan karşılanacak. Bekleyen ilaç ve malzemelerden bir bölümünün son kullanım tarihi geçtiği ya da yaklaştığı belirtiliyor. Bunlar için sektör temsilcileriyle anlaşmaya varıldı. Yaklaşık 100 trilyon liralık miadı dolan ya da kullanılamayacak durumda bulunan ilaç ve malzemeler ücretsiz olarak yenileriyle değiştirilecek. Devredilen bazı SSK hastanesi yetkililerinden alınan bilgilere göre, ayakta hastalara ilaç verilmediği için hastanelerdeki ilaçların tüketilmesinde zorluklar yaşanıyor. Özellikle göz, kulak damlası gibi ayakta tedaviye yönelik bazı ilaçların son kullanma tarihlerinin yaklaştığına dikkat çekilirken, Sağlık Bakanlığı'nın hızlı hareket etmesi isteniyor. Devir ile birlikte, ortaya çıkan diğer bir sorun da SSK'nın ilaç fabrikasındaki kimyasal maddelerin akıbeti.

İlaç fabrikasının durumu ve devredilen ilaçlar konusundaki tartışmalar açıklığa kavuşuyor. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Operatör Doktor Sami Türkoğlu, hastanelerin devri ile birlikte kurumun elindeki ilaçların da Sağlık Bakanlığı'na devredildiğine dikkat çekerek, "Ancak ilaç fabrikamız bakanlığa devredilmedi. Fabrikamızın durumu konusunda net bir karar almadık." bilgisini verdi. Türkoğlu, "İlaç satamadığı için elindeki milyarlarca liralık kimyasal malzemelerin zayi olacağı" yönündeki eleştirileri şöyle cevaplandırdı: "Fabrikamızda ilaç üretimine devam ediyoruz. En azından elimizdeki kimyasal malzeme, hammadde bitene kadar üretime devam edeceğiz. Ama satış yok. Mevcut ilaçların çürümesi, dinlenmeye bırakılması gibi bir durum söz konusu değil. Bu konu ile ilgili çeşitli görüşmelerimiz var. Devlet Malzeme Ofisi ile görüştük. O ilaçlar SSK'nındır ve dolayısı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin malıdır. Ülkemizin menfaati için gerekirse biz bu ilaçları orduya, fakir-fukaraya dağıtırız."

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Demirtaş tüm ilaç ve tıbbi malzemenin değerinin 450 trilyon lira olduğunu açıkladı. İlaçlarla ilgili SSK'nın devirden önce yaptığı sözleşmelerin geçerli olduğuna işaret eden Demirtaş şöyle konuştu: "İlaç firmaları ile yapılan sözleşmede diyor ki, miadı dolan ilaçlar yenisi ile değiştirilir. Biz de bu çerçevede son kullanma tarihi dolan ilaçları değiştiriyoruz. Bu arada, hiç değiştirilmeyecek olan ilaçlar var ise, bunlarla ilgili de çalışmalar yapılıyor. Bir zarar olmayacak." Demirtaş, SSK ilaç konusunun aslında hastane devirleri ile de ilgisi olmadığını ifade ederek, "Zaten SSK şubatta serbest eczaneler ile anlaşmış, ilaçların dağıtımı başlamıştı. Ayakta tedavi ilaçları eczanelere verilince bir fazlalık ortaya çıkmıştı. İşte bu fazlalığı eritmek için çalışıyoruz. Burada çöpe gitme olmaz. Çünkü, 450 trilyonluk malzemenin önemli bir bölümü yatan hastalara ait ve sarf malzemesinden oluşuyor. Dolayısıyla mevzu olan ilaç miktarı tutarı 100 trilyon lira civarındadır. Bunlar da tüketilemezse trampa söz konusu olacak." dedi.

Haber : Oğuz Karadeniz
Kaynak :