BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.506,03
HABER /  GÜNCEL

Ekmek zammında müjdeli haber

Fırıncılar Federasyonu'ndan ekmek zammıyla ilgili açıklama geldi...

Abone ol

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, un fiyatlarının düştüğü şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, ''Bugün 45 liraya aldığımız un basında yer aldığı gibi, 39 lira olursa, zam yapacağımız süreyi uzatabildiğimiz kadar uzatırız'' dedi.
Genel kurulda Adapazarı Fırıncılar Odası Başkanlığı görevine yeniden seçilen Balcı, oda yöneticileriyle birlikte Sakarya Valisi Hüseyin Atak'ı ziyaret etti.

Balcı, ziyaretin ardından gazetecilerin soruları üzerine, halkın ekmeği sağlıklı biçimde tüketebilmesi için perakende satış yerlerine yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

Ekmeklerin kaldırım olarak nitelenen bakkal önleri, manavlar ve içki satışı yapılan büfelerde satıldığına dikkati çeken Balcı, bir tarafta alkol, diğer tarafta ekmeği düşünmenin mümkün olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

''Büfelerde lavabo da yok. Bu tür olumsuzlukların buna yetkili olan tarım il müdürlükleri tarafından engellenmesi gerekiyor. Tüm Türkiye'de bu sorun var şu anda. Fırıncı esnafımız bir taraftan hijyenik ekmek üretmek için gayret sarf ediyor ama ekmeğin vatandaşımızın sofrasına gidene kadar karşılaştığı bu tür olumsuzlukların ortadan kalkması lazım. Bunun için federasyonumuz ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arasında görüşme yapıldı. Son şekline gelecekti ama bir engel söz konusu oldu. Bu sorunu yetkililerin bir an önce çözmeleri lazım. Ekmeğin artık kaldırımdan kalkması lazım. Ekmek fırınların dışında satılacaksa, bakkal ve marketler dışında satılmasına müsaade edilmemesi gerekiyor. Çünkü ekmeğin fiyatı kadar sağlıklı olması daha önemli. Ekmek hep fiyatıyla gündeme geliyor, sağlıklı olması yönüyle de gündeme gelmesi gerekiyor.''

''ÜÇÜNCÜ YIL İÇİNDE DE ZAMMI EN AZ SEVİYEDE NASIL TUTABİLİRSEK TUTACAĞIZ''

Balcı, maya, elektrik, çalışan kesimin ücretlerinin artış göstermesi ve un fiyatlarındaki artışa rağmen, 2008 yılı şubat ayında yapılan zammın ardından, iki yıl içinde ekmeğe hiç zam yapılmadığını hatırlattı.

Kamuoyunda bazı yanlış haberlerin yer aldığına dikkati çeken Balcı, şunları söyledi:

''Kamuoyunda yer alan haberlere bakacak olursak, un fiyatlarının 42 liradan 39 liraya düştüğü söyleniyor. Bu gerçeği yansıtmıyor. Bugün 45 liraya aldığımız un basında yer aldığı gibi, 39 lira olursa, zam yapacağımız süreyi uzatabildiğimiz kadar uzatırız. Esnafımız basında yer alan 42 liralık unu şu anda 45 liraya alıyor. 45 lira yerine unu 39 liraya temin etme imkanımız olursa zam yapma heveslisi kesinlikle olmadık, olmayız. Yine de bıçak keser gibi 'şu gün, şu saatte ekmek fiyatlarında değişiklik olacak' demiyoruz. İki yıldır ekmek fiyatları değişmedi. 2010 yılında zorunluluk vardır, bir değişiklik gündeme gelecektir. Ekmek zammının asgari düzeyde olması için geçmişte ne yaptıysak gelecekte de onu yapacağız.''

Balcı, iki yıl içinde un fiyatlarında aşırı artış olmamasına rağmen belirli bir kıpırdanma olduğunu belirterek, ''Geçmişte un fiyatları aşırı yükseldiğinde Tarım Bakanlığı devreye girerek buğday ithalatıyla un piyasasına düzenleme getirmiştir, ama şu anda un fiyatlarında aşırı bir artış söz konusu değil. Sırf bu değişiklik ekmek fiyatındaki değişikliği doğurmuyor. Bunun yanında girdi maliyetlerine giren diğer artışlar söz konusu. 2008 yılı şubat ayından bugüne kadar 2 yıl geçmiş olacak. Üçüncü yıl içinde de zammı en az seviyede nasıl tutabilirsek tutacağız'' diye konuştu.

Balcı, ekmeğe yapılacak zammın yüzde 10 ile 15 arasında gerçekleşmesinin tahmin edildiğini kaydederek, zam oranını yüzde 10'un altında tutmaya gayret edeceklerini sözlerine ekledi.

Sakarya Valisi Hüseyin Atak ise ekmeğin tüketicilere hijyenik şartlarda ulaştırılmasının önemli olduğunu belirterek, ''Sakarya'daki ekmek üretimi Türkiye'ye örnek bir üretimdir. Çoğu yerden duyuyorum, Sakarya'dan ekmek almaya gelenler var. Temennimiz az israf olsun. Dinimize göre de iyi değil. Ne kadar az israf olursa o noktada daha iyi olur. Ekmek tüketimi her yerde olduğu gibi ilimizde de fazla'' dedi.