BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.326,66

Eğitime dikkat etmek lazım

İstikrarlı ülkeler krizlere karşı daha tahammüllü olsa da, bu ülkelerdeki ekonomilerde dahi kısa vadeli düşüşler yaşanabilir...

İstikrarlı ülkeler krizlere karşı daha tahammüllü olsa da, bu ülkelerdeki ekonomilerde dahi kısa vadeli düşüşler yaşanabilir. Halka yansıması ise kısa, hatta çok kısa sürede olacağından, tepkilere karşın derhal önlemler alınır.

Ancak gelin görün ki, eğitim ve kültürel alandaki hatalar ve yaşanan krizlerin sonuçları çok uzun vadede fark edilebilir. Fark edildiği zaman ise geri dönüş imkansız olmasa da oldukça zor olacaktır. Bu sebeple eğitim ve kültürel alanda alınan kararlarda ve atılan adımlarda dikkatli olunmalıdır. Tabiri caizse kılı kırk yararak hareket etmek en doğrusudur. Uyarılara kulak verip, bilim insanlarına itibar etmeliyiz. Bir anlık hataların sonuçlarını yıllarca çekmeyelim.

***

Hırs...

Hırs denen şey, yerine göre çok faydalı olabilmekle birlikte bazen yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Tabi ki, her şartta dozajını iyi ayarlamak gerekir.

Mesela, üniversite sınavına çalışan bir genç, kendisinden daha önde olan arkadaşlarını yakalamak için hırs yapar ve daha çok çalışmaya başlarsa ne ala. Ancak hırsının peşine takılıp giderken, aklını bir kenara bırakır ve iş kıskançlığa dönüşürse her şey berbat olur.

Sadece bu kadar mı? Değil. İnsanın nerede duracağını da bilmesi lazım... İstemenin sonu yok. Elinde olanla yetinmemenin, hep daha fazlasını istemenin ve açgözlü olmanın ne size, ne de etrafınızdakilere faydası yok. Zaten bunun hiçbir din ve inanışta da yeri yok.

Hırsa kapılmamak, hırsa kapılanlara da hata yaptıklarını lisanımünasiple söylemekten geri durmamak gerek...

***

Nelere dikkat edersek her şey güzel olur?

Bir konuyu değerlendirirken; güçlüye - güçsüze bakmadan sadece haklıyı - haksızı gözetmeyi öğrendiğimiz zaman.

Aklıselimden uzaklaşıp kavga - dövüş ile sorun çözmeye çalışanları, bizden olan ve olmayan diye gruplandırmak yerine, her şartta ikaz etmeyi bildiğimiz zaman.

Farklılıklarımız üzerinden ayrışmak yerine, farklılıklarımızla daha renkli, daha mutlu olabileceğimizi fark ettiğimiz zaman.

Özetle, yaratılanı yaratandan ötürü sevmeyi, sözde değil özde bir şekilde öğrendiğimiz zaman.

***

Biraz özeleştiri...

2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nde Millilerimiz ve Rusya Federasyonu buz hokeyi takımları karşı karşıya geldi. Karşılaşmayı Rusya 42-0 kazandı.

Bunun üzerine millilerimize tepki yağdı. Hatta yağmaya devam ediyor. Tepki gösterenler haksız değil.

"42 gol yenir mi?"

"42 gol yediniz, bir tane bile atamadınız mı?"

Bu tepkileri yerinde kabul ediyorum. Ancak işin suyunu çıkarmamak gerekir. Milli sporcularımızı rencide etme hakkına kimse sahip değil. Kaldı ki, Rusya ile Türkiye'nin Kış Sporları geçmişine, tecrübelerine, birikimlerine bakarsanız sporcularımızın üzerine çok fazla gitme hakkımızın olmadığını görürsünüz.

Sağlıcakla kalın...