BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.490,05
HABER /  GÜNCEL

Eczanelere dedektif'li denetim!

Kiralık diplomayla açılan eczanelere 'dedektif'li denetim...

Abone ol

Sağlık Bakanlığı, yeni 'Eczacılık Yasası' ile cezaları artırılan muvazaalı eczanelere (diploması kiralık eczaneler) karşı mücadele başlattı.

İlk aşamada Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yapılan incelemelerde 31 eczanenin 17'sinin muvazaalı olduğu belirlendi ve ruhsatları iptal edildi. Müfettişler, eczanelerin gerçek sahiplerinin eczacı olmadığını ispat için teknolojinin her türlü imkânlarını kullandı. Bir dedektif hassasiyeti ile çalışan müfettişler, önce İl Sağlık Müdürlüğü'nün son 3 yılda eczanelere yaptığı denetleme günlerini çıkardı. Eczaneler denetlenirken ismi geçen eczacıların yerlerinde olmadığı ama 24 saat içinde gelip imza attığı görüldü.

Müfettişler bunun üzerine o tarihlerde Şanlıurfa'ya yapılan uçuşları da mercek altına aldı. İlgili eczacıların tamamına yakınının 24 saat içinde uçakla şehre gelip geri gittikleri tespit edildi. Ayrıca birçok eczacının aynı tarihlerde başka illerde kendi eczanelerinin dışında ilaç alım kayıtlarına ulaşıldı. Tüm bu delillerden sonra eczanelerin ruhsatları iptal edildi. İncelemeler il genelinde devam ederken ilerleyen dönemlerde tüm Türkiye'ye yayılacak. İncelemelerde mevcut deliller yetersiz kalırsa GSM sinyallerinden banka ve kredi kayıtlarına kadar birçok veri de değerlendirilecek.

Müfettişler topladıkları tüm belgeleri ve delilleri Sağlık İl Müdürlüğü'ne, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ve Türk EczacılarI Birliği'ne (TEB) gönderdi. Cumhuriyet savcılığına da suç duyurusunda bulundu. Türkiye'de toplam 24 bin 311 eczane bulunuyor. Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren yeni 'Eczacılık Yasası'yla, durumu belirsiz olan muvazaalı eczanelere ilk kez açık ceza hükmü getirildi. Bu durumda eczane açıldığının tespiti hâlinde, ruhsat iptal ediliyor ve diploması kullanılan eczacıya meslekten 5 yıl süreyle men cezası veriliyor. Diğer yandan SGK, bu işlere giren eczacılarla 5 yıl sözleşme imzalamayacak. SGK ayrıca tespit edilen muvazaalı eczanelerden geriye dönük tüm yaptığı ödemeleri tahsil ediyor.

TEB: MÜCADELE GÜZEL, BİZE DE YETKİ VERİLSİN

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay uygulamanın önemli olduğuna, denetimlerin daha da artırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu konuda Türk Eczacıları Birliği Yasası'nda değişiklik yapılıp, kendilerine de 'muvazaalı' eczanelerle mücadele için daha çok yetki verilmesi gerektiğini belirten Kızılay, "Bakanlık müfettişleri özverili çalışıyor. Fakat sayı olarak yetersizler. Tam etkin mücadele için bize de yetki verilmeli. Biz kurumlardan bir belge istediğimizde 'ticari sır' diye verilmiyor. Sıkıntı yaşıyoruz. Yasal düzenleme yapılırsa daha etkili mücadele ederiz. Çünkü bu eczaneler sağlık işi yapmıyor. Esas sahipleri bunu ticaret olarak görüyor." şeklinde konuştu.