BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.427,86
HABER /  SAĞLIK

Eczaneler iflasın eşiğinde

Bursa Eczacı Odası Başkanı Kubilay Aydın, ilaç sektörünün bir dinamitin üzerinde oturduğunu belirterek, "Ülkemizdeki 5 bin eczane iflasın eşiğine geldi" dedi.

Abone ol

Bursa Sivil Toplum Derneği’nin (SİVİLAY) geleneksel yemekli sohbet gecesi YESGE’de sağlıkta dönüşüm reformu masaya yatırıldı. Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Dünya Bankası direktifleri doğrultusunda biçimlendirilen sağlıkta dönüşüm politikasının sağlık sisteminin herkese eşit, ücretsiz ve ulaşılabilir olmasını gittikçe zorlaştırdığını kaydetti.

Küreselleşmenin dayattığı ve Türkiye’de de “Sağlıkta Dönüşüm Programı” adıyla uygulamaya konulan sağlık politikalarının ciddi bir piyasa oluşturduğunu ifade eden Pala, “Tıbbi yolsuzluklar kaçınılmaz hal aldı. Kamu veya özel sektörde sağlık hizmetleri için cepten yapılmak zorunda kalınan sağlık harcamalarının yükselişi, özellikle dar ve orta gelirlileri hızla yoksulluğa sürüklemektedir. Tıbbi yoksulluk; tedavi edilmemiş hastalık, sağlık hizmeti kullanımında azalma ve bilinçsiz ilaç kullanımı ile birlikte düşünülmelidir” dedi.

Dünya Bankası direktifleri doğrultusunda biçimlendirilen Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın özellikle 2012 yılının başında yeşil kartın yürürlükten kaldırılması ile birlikte yoksulların sağlık hizmetine erişimini önemli ölçüde sınırladığını hatırlatan Pala, “Acil servislere başvuru sayısı ülkemizde en fazla 20 milyon olması gerekirken, katkı payı alınmadığı için geçen yıl 86 milyon başvuru yapıldı. Yüzde 70’i ise acil olmayan olgulardan oluşuyor. Sağlık Bakanlığı acile başvuranlardan katkı payı alınması uygulamasını başlatırken, ödeyecek gücü olmayanların ise sağlık sorunlarını nasıl çözebilecekleri bilinmiyor. Çünkü artık aile hekimi bile paralı. Yoksul olduklarını kanıtlayanların primlerinin devlet tarafından ödenmesi için de ayda 294 TL’den daha az gelirinin olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Şaka gibi ama gerçek” diye konuştu.

"ŞİDDET HER GÜN KAYDA GEÇİYOR"

Sağlıkta dönüşüm politikasının tamamen sağlığın piyasaya açılması olduğunu belirten Pala, “Türkiye’de sağlık alanında bir yılda dönen para 50 milyar dolarken, kişilerin cebinden alınan para 13 milyar doları geçti. Dar gelirli, orta ve yoksul sınıfta cebinden çıkan paranın arttığına ilişkin resmi rakamlar var. Kamu hastanelerinde performans uygulaması, istihdam sorunu, Kamu Hastaneleri Birliği gibi sağlık sisteminin herkese eşit, ücretsiz ve ulaşılabilir olmasını gittikçe zorlaştıran sorunlar arttı. Hekimlere yönelik şiddet ise Bursa’da her gün kayda geçmektedir” dedi.

AYDIN: 5 BİNE YAKIN ECZANE İFLASIN EŞİĞİNDE 

Bursa Eczacı Odası Başkanı Kubilay Aydın ise, dünya ilaç pazarının yaklaşık 1 trilyon dolar olduğunu, Türkiye’de ise 12 milyar dolarlık ilaç tüketiminin söz konusu olduğunu belirtti. Aydın, “Türkiye’de baskı ile suni bir ilaç fiyatlandırması var. Uluslararası ilaç firmalarının baskısı olmasaydı 25 milyar dolarlık bir hacme sahip olunacaktı. İlaç fiyat kararnamesi ve sağlık uygulama tebliğleri sonucunda ise orijinal ilaçların yurt dışı fiyatlarının üçte birine kadar düştü. Bu durum ilaç hizmetlerinde kesinti ve aksama riskini de ortaya çıkardı. Eczacılar 2012 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 30 civarında gelir kaybı yaşarken, ülke toplamında 129 milyon liralık stok zararına uğradılar. Ülkedeki 25 bin eczaneden 5 bine yakını iflasın eşiğindedir” şeklinde konuştu.

Hayati öneme sahip ilaçların kuruşlu rakamlara düşünce piyasada bulunmamaya başladığının altını çizen Aydın, orijinal ilaçların Türkiye’deki fiyatların dünya pazarına da referans olmaması için ülkemizden çekilme tehlikesi taşıdığını vurguladı. Aydın, “İlaç sektörü inanılmaz yabancılaşmaya başladı. Şu anda bir dinamitin üzerinde oturuyoruz ve ne zaman patlayacağını kimse bilmiyor” dedi.