BIST 9.503
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.495,28
HABER /  DÜNYA

Dünyanın resmen yeni bir ülkesi oldu 

Kırım Özerk Cumhuriyeti, resmen Rusya'ya katılım başvurusunda bulundu.

Abone ol

KIRIM Özerk Cumhuriyeti'nde halk referandum için sandık başına gitti. Katılımcıların yüzde 95'i Rusya'ya 'evet' dedi. Kırım, Rusya'ya resmen bağlanmak için başvuru yaptı.

Ukrayna'da Batı yanlılarının iktidarı ele geçirmesinin ardından fiilen Rusya'nın kontrolüne giren Kırım Özerk Bölgesi, dün Moskova'ya bağlanmak için halk oyuna gitti.

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde halk, bölgeyi Ukrayna'dan kopararak Rusya'ya bağlamasını tercih etti. 23 ülkeden 135 gözlemcinin takip ettiği referandumda halkın yüzde 96.77'sinin "Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasına razı mısınız" sorusuna "evet" cevabı verdiği açıklandı.

Referanduma katılım oranının yüzde 83.1 olduğunu açıklayan Seçim Komisyonu Başkanı Mikhail Malişev, halkın yüzde 96.77'sinin Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya'ya katılması yönünde oy kullandığını, yüzde üçünün ise Ukrayna'nın bir parçası olarak kalınması için oy verdiğini söyledi.

KIRIM, RESMEN BAŞVURDU

Rusya yanlısı Kırım yönetimi, bölgenin Rusya Federasyonu'na bağlanması için zaman kaybetmedi. Yönetim, birleşmek için Rusya'ya resmi başvuruda bulundu.

buyuk.20140317124107.jpg

HAVAİ FİŞEKLİ KUTLAMA

Dün akşam oylamanın ilk sonucunun açıklanmasıyla Kırım’ın başkenti Simferopol’ün en büyük meydanında toplanan halk, Rusya ve Kırım bayraklarını sallayarak sevinç gösterileri yaptı. Havai fişeklerin atıldığı meydanda Rusya bayraklarını taşıyanlardan biri olan Lucia Prokorovna (60), “İşgalden kurtulduk. Kırım Ukrayna’nın sırtındaki bir çuval patates gibiydi. ”Bir başka gösterici ise “Rusya’ya bağlanmamız iyi olacak. Rusya’nın ekonomisi daha iyi” dedi.

HER YOL MOSKOVA’YA

Referandum her koşulda Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının yolunu açıyordu. Çünkü diğer soru “1992 yılı Kırım Anayasası’nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım’ın kendi kaderini tayin hakkı korunarak Ukrayna’nın bir parçası olmasını istiyor musunuz” şeklindeydi.