BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dünya'nın katili olan şirketler açıklandı

İklim değişikliğine yol açarak dünyayı kıyamete götüren 90 şirket çıktı. Dünyanın katili olan şirketler bakın hangileri;

Abone ol

Yeni bir araştırma, sanayinin gelişmesinden bu yana yaratılan sera gazı salımının üçte ikisinden 90 şirketin sorumlu olduğunu ortaya koydu.

Climatic Change (İklim Değişikliği) dergisinde yayımlanacak olan araştırmaya göre, petrol, gaz ve kömür üretiminde bulunan Chevron, Exxon ve BP gibi şirketler liste başında yer alıyor.

Guardian gazetesinde yayımlanan haberde, bugüne kadarki sera gazı salımının tahminen yarısının son 25 yılda üretildiği vurgulanıyor.

ABD'nin Colorado eyaletindeki İklimsel Sorumluluk Enstitüsü'nde araştırmacı olan ve raporu kaleme alan Richard Heede, "Dünyada binlerce petrol, gaz ve kömür üreticisi var. Ama karar alanların, CEO'lar ya da bakanlar düzeyinde olduğu düşünüldüğünde aslında sorumlu olanlar bir-iki otobüse sığar." dedi.

PETROL ŞİRKETLERİ TEPEDE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE YAŞANACAK
FELAKETLER

Küresel ortalama yüzey sıcaklığı son yüzyılda 0,74 santigrat derece yükseldi. Bunun sebebi insanoğlunun yarattığı iklim değişikliği. Sıcaklığın artışındaki küçücük bir değişiklik ise büyük felaketler demek.

Hazırlanan bilimsel raporlara göre
kutuplar sıcaklık artışıyla birlikte eriyecek. Bu erimenin sonunda ise bir çok ada ülkesi yok olacak.

En çok kuzey Türkiye'nin de üzerinde bulunduğu Kuzey Yarımküre etkilenecek.

Eşi benzeri görülmemiş şiddetli fırtınalar ve doğal afetler yaşanacak.
Aşırı yağışların yanı sıra aşırı kuraklık da insanoğluna kıyamete yaşatacak.

Sadece bunlar değil. İklim değişikliğiyle birlikte balıklar yok olmaya bitki örtüsünün yerine çöller kaplamaya başlayacak.

Raporda, 1751 ila 2010 yılları arasındaki toplam karbondioksit ve metan salımının 914 gigaton (milyar ton) olduğu ve bunun yüzde 63'ünün 90 şirket tarafından üretildiği belirtiliyor.

Bu 90 şirketten yedisi çimento üreticisi, geri kalanların tümü ise petrol, gaz ve kömür üreten şirketler. Bunların 50'si özel yatırımcı şirketler; petrolde Chevron, Exxon, BP ve Shell, kömürde ise British Coal Corp, Peabody Energy ve BHP Billiton başta geliyor.

Listeye giren 31 şirket ise Suudi Aramco, Rus Gazprom ve Norveç'in Statoil şirketleri gibi kamu şirketi.

9 ŞİRKET İSE KÖMÜR ÜRETİCİSİ

9 şirket ise Çin, eski Sovyetler Birliği, Kuzey Kore ve Polonya gibi ülkelerde esas olarak kömür üreten devlet işletmeleri.

20 ŞİRKET DÜNYAYI ZEHİRLİYOR

Raporda, karbon salımının yüzde 30'undan, listenin başında yer alan 20 özel şirketin sorumlu olduğu belirtildi.

İklim değişikliği uzmanları, hükümetlerden ziyade karbon salımına neden olan şirketlerin tek tek sorumlu tutulması bakımından raporun önemine vurgu yaptı.

Birleşmiş Milletler kapsamında 11-22 Kasım tarihleri arasında Polonya'nın başkenti Varşova'da yapılan tıklayın iklim değişikliği konferansında iklim krizini çözmede yükün Amerika ve Avrupa'da mı yoksa Hindistan ve Çin gibi ülkeler üzerine mi olduğuna dair tartışmalar devam ediyor.


BİLİMSEL RAPORLARLA İKLİM FELAKETİ



IPCCnin hazırlamış olduğu Üçüncü Değerlendirme Raporuna (2001) göre; 1990-2100 yılları arasında küresel yüzey sıcaklıklarında ortalama 1.5 ila 5.8°C ara sında bir artış beklenmektedir. Bu değer 20. yüzyılda gözlenen değerin çok üzerindedir ve son 10.000 yıl içinde görülen değerden de daha büyüktür.

İKLİM KUŞAKLARI BİLE DEĞİŞECEK

Kuzey yarım küredeki geniş kara parçaları daha hız­lı bir biçimde ısınacak ve özellikle de Kuzey Amerika'nın kuzeyi ile Orta As­ya'nın kuzeyindeki ısınma daha fazla olacaktır.

Ana iklim kuşaklarının kapladığı alanların sınırları kutuplara doğru 150 ile 550 km arasında genişleyecektir.

BİR YAN YANACAK BİR YAN SELE GİDECEK

Buharlaşma-yağış dengesinin bozulmasına bağlı olarak yağış rejiminin değişmesi sonucu, bir yerde şiddetli yağışlar görülürken bir diğer yerde yağış azlığı yaşanacaktır. Böyle yağışlarda mevsimel ve enlemsel kaymalar olacaktır.

Mevsimlik kar örtüleri ile kara ve deniz buzlananda alansal ve hacimsel olarak bir azalma görülecektir. Bu azalmanın kuzey yarım kürede daha etkili olacağı beklenmektedir.

Isınmayle birlikte El Nino gibi çok büyük doğal felaketlerin sayısı artacak. En çok da kuzey yarım küre küresel ısınmadan etkilenecek.

KUTUPLAR ERİYECEK VE...

Grönland ve kutup bölgesindeki buzullar büyük ölçüde eriyecek, Gulfstream sıcak su akıntısı etkisini yitirecek, bu nedenle Batı Avrupa'nın ikliminde bir soğuma görülecektir. Bununla ilişkili olarak doğal ve beşerî afetler yaşanacaktır.

Sıcak kuşağın kutuplara doğru kayması sonucunda mevcut ekosistemler kendilerini yeni koşullara uydurmak durumunda kalacak, belki de birçok canlı türü yok olacaktır.