BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,09
ALTIN 2.308,88

Dünyanın en tehlikeli volkanları

Dünyanın en tehlikeli volkanları

Geçtiğimiz hafta Hawai ve Guatemala'daki volkanik patlamalar pek çok kişinin hayatına kaybetmesine sebep olmuştu. Çok sayıda kişinin yaralandığı, konut ve binaların zarar gördüğü patlamalar, volkanların yarattığı tehlikeleri tekrar gündeme getirdi.

Dünyanın en tehlikeli volkanları

Smithsonian Enstitüsü ile ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) Küresel Volkan Programı verilerine göre, son 10 bin yılda yeryüzünde yaklaşık bin 500 aktif yanardağ görüldü. Günümüzde ise bu yanardağların 600'ü hala aktif durumda. Söz konusu dağların 50 ila 60'ı yılda en azından bir kez patlıyor.

Dünyanın en tehlikeli volkanları

Halen yeryüzünde aktif durumdaki yanardağlar arasında volkanik faaliyetleriyle ciddi can ve mal kaybına yol açabilecek olanlar mevcut. Yanardağların çevresindeki nüfus yoğunluğu, patlamalar sırasında açığa çıkardığı lav ve gaz bileşimleri ile volkanın daha önce ne sıklıkla patladığı gibi çok sayıda etken, volkanların insan toplulukları üzerindeki yıkıcılığını belirliyor.

Dünyanın en tehlikeli volkanları

Volkanlar ve insan topluluklarının yıkımı denince ilk akla gelen İtalya'daki Vezüv Yanardağı. Milattan önce 79 yılında patladığı zaman tüm Pompei kentini yok eden yanardağ, son 17 bin yılda 8 büyük patlama yaşadı. Küresel Volkan Programı verilerine göre, yanardağdan püsküren magma bileşiminde kaya oluşumunu ve lav kalınlığını arttıran silisyum dioksit oranı oldukça yüksek. Bu sebeple yanardağ patladığında çevresinde büyük tahribata yol açtığı belirtiliyor.

Dünyanın en tehlikeli volkanları

Vezüv Yanardağı en son 1944'te patlamıştı. Yanardağın etki alanında halen yaklaşık 6 milyon insan yaşıyor.