BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  EKONOMİ

Dünyanın en değerli şirketi Çinde

Çinliler krizi fırsata çevirmesini bildi. Dünyanın en pahalı şirketi artık ABD'li Exxon Mobil değil.

Abone ol

Çin'in kamuya ait petrol şirketi PetroChina'nın piyasa değeri 336.4 milyar dolara çıkarak ABD'li Exxon Mobil'i geride bıraktı.

Çin'in kamuya ait petrol şirketi PetroChina, piyasa değeri açısından ABD'li Exxon Mobil'i geçerek dünyanın en değerli şirketi haline geldi.

Cuma günü itibarıyla, PetroChina'nın piyasa değeri 336 milyar 400 milyon dolara yükselirken, Exxon Mobil'in piyasa değeri 335 milyar 900 milyon dolarda kaldı.

PetroChina hissesi, Çin'in canlandırma paketi sayesinde yakıt tüketiminin artmasına bağlı olarak, bu yıl yüde 30 değer kazandı.

Büyük Buhran'dan bu yana en derin resesyonu yaşayan ABD'de ve Avrupa'da yakıt talebi azalırken, Çin'de hâlâ artmaya devam ediyor. Bu durum enerji şirketlerinin hisselerine de olumlu yansıyor.

Şanghay Borsası 586 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketinin de desteğiyle bu yıl yüzde 43 yükseldi. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi ise yüzde 1.8 düşüş kaydetti. Exxon hisseleri de bu yıl yüzde 14 düşüş gösterdi.

Exxon geçen yılı 45.2 milyar dolarlık rekor kârla kapatırken, PetroChina'nın kârı ise 16.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Uzmanlar, dünyanın resesyonla boğuştuğu bir dönemde Çinli şirketlerin büyümeye devam edeceğine dikkat çekiyor.