BIST 9.725
DOLAR 32,57
EURO 34,86
ALTIN 2.434,81
HABER /  DÜNYA

Dünyanın en büyük canlısı! 15 futbol sahası alan kaplıyor!

ABD'de 2 bin 200 hektar alanı kaplayan bal mantarı keşfedildi. 15 futbol sahası kadar alanı kaplayan mantar, dünyanın en büyük canlı organizması sayılıyor.

Abone ol

ABD'nin Oregon eyaletindeki Malheur Ulusal Ormanları'nda, 2 bin 200 hektar alanı kaplayan dev bir mantar keşfedildi. Bir örgü gibi araziyi saran Armillaria ostoyae (bal mantarı) adındaki bu canlı, toprağın altını ve ağaçları sarıp sarmalamıştır.

2400 YILDAN BERİ BOY ATIYOR

Üç metre yerin altına inebilen dev mantarın 2 bin 400 yıldan beri boy attığı hesaplandı. Dev mantarın varlığı ise 1998 yılında ormandaki büyük ağaçların esrarengiz ölümü üzerine başlatılan araştırmayla anlaşıldı. Dev mantar ağaçların besin almasını engelleyerek 15 futbol sahası büyüklüğünde bir ormanın yok olmasına neden oldu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK MANTARI: ARMILLARIA OSTOYAE

Mantarlar ticari olarak önemli biyokimyasal aktiviteye sahiptir. Özellikle antibiyotik, steroid, siklosporin ve meşrubat endüstrisinde üretimde kullanılırlar. Mantarlar önemli gıda kaynaklarıdır. Gıda olarak tüketilmelerinin yanında; ekmek yapımında, bazı geleneksel fermente gıdaların yapımında ve alkollü içecek üretiminde kullanılırlar.

NADİR GÖRÜLEN BİR TÜR DEĞİL

Armillaria ostoyae adlı mantar türü Oregon'un doğusundaki Malheur Ulusal ormanında bulunmakta. Bal mantarı adıyla bilinmekte olan dev mantarın, en az 2400 yaşında olduğu da söylenmekte. Bir mantar. Ve bu, çok nadir görülen bir tür de değildir. Kesilmiş bir ağaç kütüğünün üzerinde büyüyen bal mantarından (Armillaria ostoyae) muhtemelen bahçenizde vardır.