BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,16
HABER /  EKONOMİ

Dünya devi Türkiye'de banka açıyor

Japonya'nın en büyük bankası olan The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'nin Türkiye'de banka kurmasına BDDK'dan onay çıktı.

Abone ol

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ağustos ayında Türkiye'de faaliyette bulunmak üzere lisans başvurusunda bulunan Japonya’nın en büyük bankası “The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ”ye onay verdi. Karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

300 MİLYON DOLAR SERMAYE KARŞILIĞINDA BANKA KURULMASINA İZİN

Kararda, "Bankaların İzne Tabi İşlemleri İle Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 4’üncü maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik aynı maddenin ikinci fıkrasında verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 7 ve 8’inci maddeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, kurucu hakim ortak The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Ltd. (%99,99 pay oranı ile) ve diğer gerçek kişi kurucu ortaklar tarafından Türkiye’de 300 milyon ABD doları karşılığı Türk Lirası sermayeli mevduat bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.” denildi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 11. BANKASI

Bank of Tokyo-Mitsubishi ve UFJ Bank'ın birleşmesiyle kurulan BTMU, dünyada 40 ülkede 500'den fazla şubeyle faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 36 bin çalışanı bulunan banka, 2011 yılındaki varlıkları baz alındığında dünyanın en büyük 11. bankası konumunda yer alıyor. BTMU' nun toplam varlığı 1 trilyon 840 milyar dolar, sermayesi ise 20 milyar 533 milyon dolar seviyesinde. Morgan Stanley'in yüzde 22,4 hissesini 2008 yılında satın alan bankanın ayrıca Çin'de Bank of China'da yüzde 0,2, Endonezya'da Bank Nusantara Parahyangan'da yüzde 15,2, Malezya'da CMB Group'ta yüzde 4,1, ABD'de Union Bank'da yüzde 100 iştiraki, Norveç'te Aberdeen'de yüzde 18,75 oranında ortaklığı bulunuduğu belirtiliyor.

SENEYE FAALİYETE GEÇİYOR

Bankanın, Ekim 2013'te faaliyete geçmesi bekleniyor. BTMU Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Üst Yöneticisi Shoji Nakano, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bölgede lisans için başvuru yaptıkları tek ülke olduğunu, bölgede başka resmi bankacılık lisansı için başvuru yapmayı düşünmediklerini söylemişti.