BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.504,80
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

'Dünya alarm veriyor!'

Sürdürülebilirlik, iklim stratejileri ve küresel öngörü uzmanı Jorgen Randers, 150. Yıl etkinlikleri çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi’ne geliyor. Randers yeni yayınlanan “2052: Gelecek 40 Yıl İçin Küresel Öngörü” kitabı hakkında, daha önce çeşitli çalış

Abone ol

Sürdürülebilirlik, iklim stratejileri ve küresel öngörü uzmanı Jorgen Randers, 150. Yıl etkinlikleri çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi’ne geliyor. Randers yeni yayınlanan “2052: Gelecek 40 Yıl İçin Küresel Öngörü” kitabı hakkında, daha önce çeşitli çalışmalarında da ele aldığı “Büyümenin Sınırları” üzerine konuşacak.

Boğaziçi Üniversitesi 150. Yıl ve Endüstri Mühendisliği Bölümü 40. Yıl etkinlikleri kapsamında sürdürülebilirlik ve iklim stratejisti,  sistem bilimci/modellemeci Jorgen Randers İstanbul’a geliyor.

3 Aralık, Salı günü Boğaziçi Üniversitesi’nde konuşacak olan Jorgen Randers, son olarak 2052 yılına dair tahminleri ile tüm dünyada gündem olmuştu. İlk kez 1970’lerde “Büyümenin Sınırları” adlı çalışması ile 21. Yüzyılda yaşanacak küresel krizleri öngörerek küresel gündem yaratan Randers, 2052’de de insanlık ve dünya için kısmen karamsar, ama gerçekçi bir tablo çiziyor.

“2052: Gelecek 40 Yıl İçin Küresel Bir Öngörü” başlıklı raporu ve kitabını geçtiğimiz yıl bir strateji merkezi olan Roma Kulübü adına açıklayan 67 yaşındaki Randers, gelecek 40 yılda dünyamızın birçok boyutta sınırlarının ihlal edileceğini söylüyor. Bugünkü egemen ekonomik-siyasi sistemin devam etmesiyle, küresel ısınmanın 2052’den sonra yıkıcı ve güçlü sonuçları olacağı öngörüsünde bulunuyor.

Sürekli büyüyen küresel ekonominin iklime ve doğal hazinelere önemli zarar verdiğini vurgulayan kitap, çevreye verilen zarar da göz önünde bulundurulduğu takdirde, aslında ekonomik açıdan çoğu zaman kârlı da olmadığının görüleceğine dikkat çekiyor.

40 yıl önce ilk rapor ve kitabı yayınlanmıştı

Roma Kulübü çalışmaları kapsamında Jorgen Randers, ABD’nin saygın teknoloji üniversitesi MIT’de çalışma arkadaşlarıyla 40 yıl önce hazırladığı ‘Büyümenin Sınırları’ (‘The Limits to Growth') adlı raporla o yıllarda ekonomisi sürekli büyümekte olan Batı dünyasını sarsmıştı. Rapor dünya nüfusunda, sanayileşmede, çevre kirlenmesinde, gıda üretiminde ve doğal kaynakların tükenmesinde o tarihteki büyüme eğilimi süregelecek olursa, gezegenimizde ekonomik büyümenin 21. Yüzyıl içinde sınırına dayanacağı sonucuna varmıştı.

30 milyon sattı

30 dile çevrilen ve kitap olarak 30 milyon nüshası satılan ‘Büyümenin Sınırları’, 40 yıl önce ekonominin sürekli büyüyeceği yönündeki inanışı sarsmıştı. Ardından gelen petrol krizi de doğal kaynakların sonsuz olmadığının tekrar altını çizmişti. Küresel ısınmaya yol açan sera etkisi o tarihte henüz bilinmiyordu. 2052 çalışması ve kitabında ise Randers en başta küresel iklim değişikliği olmak üzere, son 40 yılda belirmiş olan bazı yeni sürdürülebilirlik etkenlerini de modellerine dahil ediyor. Bu kitabın bir özelliği de, önce Büyümenin Sınırları çalışmasının bugüne dair yapmış olduğu tahminleri 40 yıl geriye doğru bir analizle ele alması, ardından da bugünden tam 40 yıl sonrası, yani 2052 için benzer öngörülerde bulunması. Jorgen Randers’ın konuşması 3 Aralık, Salı günü Boğaziçi Üniversitesi’nde Büyük Toplantı Salonu’nda saat 16:00’da yapılacak. Toplantıya katılım ücretsiz.