BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

DSP'li Türker'den 1 T eleştirisi

DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''12 Eylül Anayasası nasıl 5 generalin Anayasasıysa, 5 G'ninse kısaltılmış haliyle, şimdiki Anayasa da bir T'den oluşuyor, bir Tayyip Erdoğan Anayasası'' dedi.

Abone ol

Türker, İçkale Otel'deki DSP İl Başkanları Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, hiç kimsenin, kendilerine ''12 Eylül Anayasasına sahip çıkıyorsunuz'' diyemeyeceğini söyledi.

''İdama, daha Deniz Gezmişlerin idamı gündeme geldiğinde karşı çıktıklarını'' kaydeden Türker, 12 Eylül döneminde de idamların karşısında olduklarını anlattı.

Türker, 12 Eylül sonrası, çocukları idama mahkum edilen ailelerin, siyasi parti liderlerini ziyaretlerinin dönemin gazetelerinde bulunduğunu belirterek, ''Açıp bakalım, bugünün Başbakanı, o günün gazetelerinde o ailelere ne diyor? 'Biz bu idamları tasvip ediyoruz' diyor, 30 yıl sonra da ağlıyor. Biz bugün ağlamıyoruz, o gün ağladık, başkaldırdık'' diye konuştu.

Yaklaşık 2 ay kadar önce, 12 Eylül Anayasasına ''Hayır'' oyu verdiğini söylediğini dile getiren Türker, ''o günden bu yana, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, hiç kimsenin Anayasa'ya 'Hayır' oyu verdiğini söylediğini duymadığını'' kaydetti.

Türker, Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacının bulunduğunu ancak Anayasa'nın tamamının, uzlaşmayla değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bazı parti liderlerinin, Uzlaşma Komisyonu kurulmasından yana olmadığını bildiren Türker, iktidarın, beğendiği maddeleri, oylanacak paketin içine koyduğunu ileri sürdü.

''5 G'YE 'HAYIR' DEDİĞİMİZ GİBİ, 1 T'YE DE 'HAYIR' DİYORUZ''

Türker, ''12 Eylül Anayasası nasıl 5 generalin Anayasasıysa, 5 G'ninse kısaltılmış haliyle, şimdiki Anayasa da bir T'den oluşuyor. Bir Tayyip Erdoğan Anayasası. 5 G'ye 'Hayır' dediğimiz gibi, 1 T'ye de 'Hayır' diyoruz. Ha 5 general dayatmış, ha Tayyip Erdoğan. AKP grubunu arkasına alıp, dayatmış. O Anayasaya 'Evet' diyenlerin, generallerin istemi doğrultusunda 12 Eylül'e 'Evet' diyen Danışma Meclisindeki üyelerden ne farkı var? Neresi milli irade?'' diye konuştu.
 
Başbakan Erdoğan'a, ''12 Eylül döneminde idamlar gerçekleştirilirken, senin mensup olduğun düşünce, 'Bu idamlar yapılmamalı' diye bir açıklama yapmış mıdır?'' diye soran Türker, ''İdam edilenler ya solcuydu, ya ülkücüydü. Senin düşünceni taşıyan hiç kimse idam edildi mi? İdam edilmediği için, sana dokunmadığı için, sen, bize yapılanlara, bizim düşüncemize kastedenlere sessiz kaldın. Hatta belki de, 'Önüm açılıyor' diye, bugünleri tahmin ederek sevinmişsindir'' dedi.

BALYOZ DAVASI

''Balyoz Davası'' kapsamında bazı sanıklar hakkında yakalama emri çıkarılmasına da değinen Türker, ''daha davanın ilk celsesi bile görülmeden, hangi yeni delil doğrultusunda, daha önce serbest bırakılan sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartıldığını'' sordu.

''Terfi alması beklenen generallerin devre dışı bırakılmasının, yalnız o generalleri şimdiden cezalandırmak anlamına gelmediğini'' ifade eden Türker, ''Bu, onlar terfi alıp atanamadıkları için, onların yerine atanacak silah arkadaşlarını da töhmet altına almaktır. Süresi gelmeden, generalleri tutuklayarak, terfi etme döneminin, 1960 öncesinde kaldığını düşünüyorduk. Ama şimdi bu iktidar anlayışıyla, bu sürecin yeniden devreye konulduğunu düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.

DSP Genel Sekreteri ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi de referandumun, Türkiye için dönüm noktası olacağını bu süreçte partisinin alacağı kararların, ülkenin önünü açacağını söyledi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.