BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,79
ALTIN 2.425,98
HABER /  POLİTİKA

DSP'den Balbay ve Özkan açıklaması

DSP Lideri Masum Türker, "Ergenekon" davasının tutuklu sanıklarından Özkan ve Balbay'la ilgili konuştu.

Abone ol

DSP Genel Başkanı Masum Türker, "Ergenekon" davasının tutuklu sanıklarından Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ı 12 Haziran 2011'da yapılması öngörülen genel seçimde partisinden milletvekili adayı göstermekten memnun olacaklarını söyledi.

Partisinin İçkale Otel'de düzenlenen İl Başkanları Toplantısı'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türker'e, "Ergenekon" davasında mahkemenin talebi üzerine Adli Tıp Kurumunca, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in tedavi sürecine ilişkin hazırlanan rapor konusundaki değerlendirmesinin soruldu. "Ergenekon" olayına Bülent Ecevit'in sağlığını karıştırarak Mehmet Haberal'ın yargılanmak istendiğini öne süren Türker, "Haberal ile ilgili başka bir delileri, başka bir yaklaşımları varsa yapsınlar ama şu gerçek ki rahmetli Ecevit'in hastaneye yattığı gün sırtında bir ağrı vardı ve sonradan bu ağrının gaz sıkışması sonucu olduğu ortaya çıkmıştı" dedi.

Ecevit'in sağlık sorunlarıyla ilgili 2001 sonuna doğru önce "Alzheimer", sonradan hazırlanan raporda 'Parkinson" hastalığından söz edildiğini belirten Türker, Ecevit'in, rahatsızlığının gaz sıkışması kaynaklı olduğu anlaşılıp gerekli önlemler alındıktan sonra zaten hastanede kalmadığını, evine gittiğini söyledi. Türker, "Eğer o dönemle ilgili bir suçlama yapılacaksa, bugün AKP iktidarının oluşmasına neden olan ve 2002 yılının başından itibaren başlatılan sivil darbenin araştırılması gerekir. Ama bir gerçek var, o tarihte yaşanan sivil darbeden etkilenen DSP'dir ve eğer şu anda Balyoz'da olası bir darbe hazırlığından söz edilerek dava açılıyorsa, gerçekleşmiş fiili bir sivil darbe var ve bu darbenin dosyasının da açılması gerekir" diye konuştu. Bir başka soru üzerine Türker, bu konuda parti içinde farklı düşünenler bulunmadığını belirtti.

Masum Türker, 12 Haziranda yapılması öngörülen genel seçimde Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın DSP'den aday olacağı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerin de şunları kaydetti:

 "Bizim bu iki arkadaşımıza adaylık önerimiz, CHP'nin Genel Başkan Yardımcısı'nın belirttiği gibi özgürlük kazandırmak amacı taşımıyor. Çünkü bunlar aday olup milletvekili seçilseler bile şu anda yargılandıkları davanın niteliği itibarıyla eğer suçlu bulunurlarsa yine mahkum olurlar. Madem ki bu iki arkadaş siyaseten yargılanıyor, onlara siyasetin yolunu açalım. Kürsü hakkını kullanarak kürsüde görüşlerini rahatça dile getirebilmeliler. Bizim yaklaşımımız budur. Yoksa bu arkadaşların da zaten yapılan açıklamalarında bir özgürlük talebi değil, siyasi olarak görüşlerini dile getirme talepleri var. Biz bu görüşlerimizde de aynen söylediğimiz gibi devam ediyoruz. Arkadaşlarımız seçim kararı alındığı zaman eğer aday olmak isterlerse biz kendilerine de o zaman fiilen karşılıklı olarak öneri de götüreceğiz, onları aday göstermekten memnun oluruz."