BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.497,16
HABER /  EKONOMİ

Dolarda 1.5 TL’lik düşüşün hikâyesi! Fonlar direniyor?

Dolar kuru 7.24 TL’den 5.80 TL civarına geriledi. Peki bu nasıl oldu? Bundan sonra neler olacak? Milliyet gazetesi yazarı Zeynep Aktaş, dolardaki düşüşün ayrıntılarını yazdı.

Abone ol

Dolar, test ettiği 7.24 TL’den 5.75 TL civarına geriledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “dolar bozdurun” çağrısından BDDK’nın swap hamlesine kadar dolara karşı hamleler sonuç verdi.

Milliyet gazetesi yazarı Zeynep Aktaş, “Dolarda 1.5 TL’lik düşüşün hikâyesi” başlıklı yazısında dolardaki düşüşün ayrıntılarını kaleme aldı. Londra'daki finans çevrelerine dikkat çeken Aktaş, yazısında şu ifadelere yer verdi:

FONLAR DİRENİYOR: "Bu fonlar, TL’leri olmadığı halde ‘sonradan swap yaparak tamamlarız’ diyerek Asya piyasalarından dolar almış ve bununla da açığa işlem yapmışlar. Bu arada dolar/TL’ye aşırı talep gelince sert bir atakla dolar kuru 7.24’lere kadar yukarı yönlü hareket etti.

Tam bu sırada BDDK’nın swap hamlesi geldi. Böyle olunca da sıkıştılar. Şimdi TL açıklarını kapatmak istiyorlar ama TL alamıyorlar çünkü bankalar swap yapmıyor. BIST’deki hisse senetlerini satıp TL alıyorlar. Bu nedenle de borsa da düşüyor. TL arayan fonlar zararına pozisyonlarını bozmamak için direniyor

AK Parti'den belediyelere 'dolar' talimatı

500 dolar bozdurana güneş gözlüğü hediye

BAYRAMDA PİYASALAR KAPALI İKEN YURT DIŞI PİYASALAR AÇIK OLACAK: Şimdi yeni bir strateji uygulayıp uygulamayacakları bekleniyor. Bu strateji zarar yazan pozisyonların son bir hamle ile yukarı çekilme hamlesi olabilir. Bunun için piyasanın sığ olması en uygun ortamı yaratır. Bayramda piyasalar kapalı iken yurtdışı piyasalar açık olacak. TL üzerindeki spekülatif ataklar, fonlar pozisyonlarını kapayıncaya kadar sürebilir. Kapatamazlarsa zararına satış yapacaklardır ki bu da kuru aşağı çekecektir. Fakat zarar pozisyonlarının kapanmaması için direneceklerdir."

ABD'DEKİ SEÇİMLERE DİKKAT: Aktaş yazısında "Dolar kurunda gerileme var. Bu, devam da edebilir. Fakat çıkış hızında bir düşüş beklemek için erken. Kasım ayında ABD ara seçimlerine kadar yüksek volatil seyir devam edecek. ABD, kasıma kadar yüksek gerilimi gündemde tutmak için beklenmeyen hamlelerle de gelebilir." diye yazdı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan piyasaları rahatlatacak adım