BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.324,91
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Doğan Satmış 4 cesur kadını yazdı

Yıllardır gazetelerin mutfağında haber peşinde koşan Doğan Satmış'ın karşısına “dört cesur kız” çıktı. Gizem, Arshalus, Yasemin ve Elsa...

Abone ol

İNTERNET HABER- Doğan Satmış uzun yıllardır gazetecilik yapıyor. Köşe yazarlığı da yaptı, ama daha çok gazetelerin mutfağında çalıştı. Ve sonra bir gün, karşısına “dört cesur kız” çıktı. Gizem, Arshalus, Yasemin ve Elsa...

Satmış bu dört cesur kızın öykülerini araştırdı. Alfa kitaptan çıkan GAYE isimli kitap işte bu dört cesur kızın öyküsü. Elsa İstanbul'lu bir Yahudiydi.; Arshalus 1915'de tehcir edilen bir Ermeni... Yasemin Sivas'ta Madımak Oteli'nde yaşamını yitiren bir genç kızdı. Gizem ise Norveç'te ırkçı katil Brevik'in katlettiği gençlerden biriydi. Paralel kurgu ile dört genç kızın hikayesini anlatan kitabın tanıtımında içeriği bakın nasıl anlatılıyor:

gaye.20130911125235.jpg"İstanbulluyum ben, Ankaralıyım, İzmirliyim, Gaziantepliyim, Çemişkezekliyim.

Kadınım ben... Hangi asırda, hangi devirde yaşadığımın hiç önemi yok, bu toprakların kadınıyım. Seninle aynı türküyü seviyorum, aynı kasap havasında coşuyorum, aynı lezzetleri özlüyorum. Aşık da olsam, anne de olsam, abla, teyze, hala da olsam aynı şefkatle doluyum. Fedakârım, severim, saçımı süpürge ederim. Ama şiddeti gören benim.

Ezilirim. Aşağılanırım. Maalesef koruyanım yoktur benim.

Ya baba, ya abi, ya sevgili, ya koca, ya sokaktaki bir yabancı, mutlaka bir erkekle karşı karşıya gelirim. Ve hep ben altta kalırım.

Eksik etek derler bana. Hiç suçum yok, ama masumiyetim kurtarmaz beni."