BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,75
ALTIN 2.486,13
HABER /  EKONOMİ

Doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz kullanım bedellerine zam yapılmayacağını açıkladı.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda haziran ayında herhangi bir fiyat artışı olmayacağını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) Türkmenistan gazının da dahil edilebileceğini, bununla ilgili müzakerelerin yürütüldüğünü belirtti.

Yıldız, Kafkasya Üniversiteler Birliği 4. Olağan Kongresi'nde, dünyada çok ciddi enerji adaletsizliği yaşandığını, 1,4 milyar insanın henüz elektrikle tanışmadığını, 2,8 milyar insanın da hala eski yöntemlerle yemeğini pişirdiğini söyledi.

Bakan Yıldız, enerji ihtiyacının karşılanması için 2035 yılına kadar dünyada yaklaşık 17,9 trilyon dolarlık bir yatırım yapılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Türkiye'nin doğusundaki enerji kaynaklarının dünyadaki bütün enerji kaynaklarının yüzde 65'ini, batısındaki tüketicilerin ise toplam tüketimin yüzde 65'ini oluşturduğuna işaret eden Yıldız, Türkiye'nin coğrafyasının avantajlarını doğru projelerle kullanmak zorunda olduğunu belirtti.

AB ülkelerinin yürüttüğü son politik süreç ve bölgedeki enerji kaynaklarının buluşabileceği bir yapıyı gözlemlemek istediklerini vurgulayan Yıldız, ancak Ukrayna ve Kırım'la ilgili olayların bu konseptin tehdidi haline geldiğini söyledi.

İSTİKRAR ŞARTI

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada İran, Irak, Suriye, Mısır, Libya gibi ülkelerde son dönemde yaşanan olayların daha dikkatli politikalar izlemeyi tavsiye ettiğini dile getiren Yıldız, "Bölge bir siyasi istikrarsızlık bölgesi haline gelmemelidir. Siyasi istikrar bütün sektör için başta gelmektedir" diye konuştu.

Bu bölgenin üretimle sınırlı kalmayacağını aynı zamanda OECD ülkelerinden daha fazla tüketim yapar hale geleceğini dile getiren Yıldız, Ortadoğu'nun 2035'e kadar en büyük tüketiciler bölümüne geçmesinin beklendiğini belirtti.

Hazar'daki enerji kaynaklarının çok büyük bir güç olduğuna işaret eden Yıldız, TANAP'la Azeri gazının Avrupa'nın güneyine ulaştırılacağını anımsattı. Yıldız, "Bu boru hattına Türkmenistan gazı da katılabilir. Bununla alakalı müzakereler yürüyor" dedi.

Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Enerji sektörü olarak tarihi ve kültürel birliğimize olumlu katkılar koymaya devam edeceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımızı her geçen gün artırıyoruz. Çok zengin yer altı kaynakları var. Bu kaynakları bütün bölgemize yaymak durumundayız. Tüketimi çok olan petrol ve doğalgazı az ülkeler var, tüketimi az petrolü ve doğalgazı çok ülkeler var. O yüzden yalnızca ekonomilerimizi değil, kültürel ve tarihi bağlarımızı bu bölgede globalleştireceğiz."