BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.433,82
HABER /  GÜNCEL

Diyet ilacı 34 kişiyi öldürdü

İlaçla kilo verme moda oldu. Bu tarz ilaçlardan Reductil dünyada reçete ile satılıyor. Bizde ise peynir ekmek gibi satılıyor. Hem de 1 kilo vermek isteyenler bile kullanıyor.

Abone ol

Zayıflamak isteyenlerin kullandığı Reductil adlı ilacın dünyada 34 kişinin ölümüne neden olduğunun rapor edilmesinden sonra gözler Türkiye'ye çevrildi. Kalp, göz tansiyonu, felç ve tansiyon hastalarında beklenmedik rahatsızlıklara neden olan bu ilacın Avrupa ve ABD'de reçetesiz satılması yasaklandı.

Yalnızca obezite tedavisinde doktor kontrolünde kullanılması kararlaştırıldı. Bu ilaç Türkiye'de reçetesiz satılıyor, isteyen istediği zaman eczanelerden satın alabiliyor. Sağlık Bakanlığı ise ilaçla bağlantılı olarak şimdiye kadar ölüm rapor edilmediğini belirtti. Bakanlık, konuyu bilimsel kurula ilettiklerini belirterek, yapılan incelemelerden sonra alınacak kararın hemen uygulanacağını kaydetti.

Reductil dünyada 75 ülkede 17 milyon kişi tarafından kullanıldı. Şimdiye kadar ilaca bağlantılı olarak 34 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. 400 kişi üzerinde beklenmedik kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyona neden olduğu belirtildi. Ölümlerin 28'i ABD; ikisi İtalya'da, ikisi İngiltere'de, biri Güney Afrika'da, biri ise İsviçre'de yaşandı.

Ünlüler anlatıyor

SİNAN ENGİN

Taylan Kümeli, Reductil'i önerdi. Zaten asabiydim. Beni daha da sinirli yaptı.

IŞIN KARACA

Bir ay kullandım. Tansiyonum fırladı... Ölüyordum. Derhal bıraktım...

ALİ SAYAR

Arkadaşım önerdi. İki gün sonra sinirlerim resmen alt üst oldu. Ve ilacı kestim...
UZMANLAR UYARIYOR

Baş ağrısı, terleme ve yüksek tansiyon gibi yan etkileri bulunan ilacın Avrupa ve Amerika'da yalnızca obezite tedavisinde ve doktor kontrolünde kullanılması kararlaştırıldı. Reçetesiz satışlar ise yasaklandı. İlaç, Türkiye'de reçeteye yazıldığında geri ödeme kurumları heyet raporu istiyor. Ancak eczanelerde reçetesiz de satılıyor. İlacın 10 miligramı 67.78 YTL, 15 miligramı ise 91.25 YTL. İlacı özellikle ünlüler ve gelir durumu iyi olanlar kullanıyor. İlacın yan etkileri konusunda uzmanlar uyarılarda bulundu. Alman Hastanesi Nişantaşı Kliniği Dahiliye Uzmanı Dr. Melih Başar, bu ilacın hastalık derecesinde kilosu olan kişilerde kullanıldığını belirterek, "Beden kitle indeksi 30'un üzerinde olan kişilerde kullanılabiliyor. Eğer hastanın şeker, kolesterol, eklem rahatsızlığı, solunum zorluğu gibi rahatsızlıkları varsa beden indeksinin 27 olması halinde kullanılıyor. Mutlaka doktorun önermesi gerekiyor" diye konuştu.

DOKTOR KONTROLÜ ŞART

Sıcaklık basması, mide bulantısı, uykusuzluk, baş ağrısı, ağız kuruluğu gibi yan etkileri sıralayan Başar, ilacın beyindeki tokluk hissini sağlayan merkeze etki ettiğini söyledi. Başar, şöyle devam etti: "Yüksek tansiyon, beyne etki eden başka ilaç kullanıp kullanmadığı önemli. Çünkü bu ilaç beynin içindeki tokluk hissini sağlayan merkeze etki ediyor. Eğer hastanın geçirdiği bir felci, sara hastalığı, kalp ritminde bozukluk, kalp damar tıkanıklığı, göz tansiyonu varsa, 65 yaşının üzerindeyse, 18 yaşının altındaysa, hamileyse veya süt veriyorsa kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Eğer saydığımız rahatsızlığı bulunan kişilerde kullanılırsa, sağlık problemleri yaratır. Tansiyonu birden çok yükseltir, sara nöbetine neden olur, göz tansiyonunun ilerlemesine bu nedenle görme kaybına neden olur. Kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor."

FİRMA: BAKANLIK ONAYLI

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cankat Tulunay, "Bu kadar yan etkisi olan bir ilaç reçetesizi bırakın, yeşil reçeteyle satılmalı. Bu ilaçlar santral sinir sistemine etki ediyor. Bağımlılık dahil, bir çok yan etkisi var" diye konuştu. Abbott Laboratuvarları İthalat İhracat ve Ticaret Limited Şirketi yaptığı yazılı açıklamada, ilacın 1999 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırıldığını belirterek, ilacın bakanlık tarafından doktor kontrolünde reçete ile kullanılmak üzere onaylandığı kaydedildi. İlacın kullanım sırasında gözlenebilecek yan etkilerinin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış prospektüste yer aldığı belirtildi.

Haber: İnci Döndaş
Kaynak: