BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.413,65
HABER /  GÜNCEL

Diyanetten AKPye uyarı

Bardakoğlu 'Belediyelerin kontrolsüz şekilde hazırlattıkları bu kitapçıklar, sıkıntı yaratıyor' dedi.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İstanbul'da Eyüp ve Tuzla, Ankara'da da Altındağ belediyelerinin şeriatı öven, Yahudiliği kötüleyen kitapçıklar çıkarmasına isyan etti. Bardakoğlu, 'Türkiye'nin hak ettiği bir görüntü değil. Din konusunda kanunlar ve Anayasa, bu görevi bize vermiştir' dedi.

'Karalayıcı ifadeler var'

Bardakoğlu Milliyet'e yaptığı açıklamada, Diyanet'in devrede olması halinde bu kitapçıklara politik düşüncelerin karışmasına imkân verilmeyeceğini söyledi.

Belediyelerin kontrolsüz bir şekilde hazırlattıkları bu kitapçıkların sürekli sıkıntı yarattığını dile getiren Bardakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bir belediyemiz, Peygamberimize ilişkin günübirlik olayları katarak tartışmalı bir kitap dağıttı. Bir diğerinde, Yahudilere ilişkin din mensuplarını karalayıcı ifadeler var. Türkiye'de hırçın gerilim üreten bir anlayış varsa, hepimiz rahatsız oluruz.

'Lütfen bize danışın'

Belediyeler, basın kurumları, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları, İslam ve Hz. Muhammed'le ilgili kitap hazırlamak istedikleri zaman lütfen Diyanet'e danışsın.

Dini konularda devrede olursak düzgün bilgi veririz. Kendi duygularımızın, günübirlik politik düşüncelerimizin karışmasına imkân verilmemiş olur. Bu kitapçıkları yazanların dünyasını, neye kızdığını, tepkilerini bilemeyiz. Biz insanları rahatsız etmeyen saf dini bilgiyi veririz.'

Yahudileri karalayan ifadeler içeren kitapçıklarla ilgili olarak Yahudi cemaatinin rahatsızlıklarını kendisine ilettiğini söyleyen Bardakoğlu şöyle konuştu:

''Yahudilere karşı amansız bir mücadele başlatıldı' şeklinde bir propagandayı hak etmiyoruz. Bu olaylar, Diyanet hizmetinin önemini gösteriyor.

Cumhuriyet rejimiyle birlikte din ve devlet işleri birbirinden ayrıldı. Din görevlilerinin onurlu hizmet yapması sağlandı. Bir din görevlisinin, ücretini cemaatten dilenerek topladığı parayla din hizmeti vermesi zordur.

Cumhuriyet'le kurtuldu

Batı'da cemaatten para toplayarak, vergi çıkararak din hizmeti veriliyor. İtibar kaybı var. Osmanlı'da da böyle oldu, ama Cumhuriyet'le birlikte önemli bir adım atıldı. El açıp, 'geçimimi temin edin' demekten kurtarıldı. Dik, onurlu hizmet yapılması sağlandı.'

Kitap dağıtan belediyeler

Tuzla Belediyesi: Evli çiftlere şeriat propagandası yapan 'Delilleriyle Aile İlmihali' kitabı dağıttı.

Eyüp Belediyesi: 'Kutlu Doğum Haftası'nda izin almadan okullara, 'Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed' başlıklı broşür dağıttı. Broşürde, 'Örtünmemek günahkâr olmaktır. Başörtü yasağı, İslam dinini hatırlatan her şeye düşmanlıktır' denildi.

Bağcılar Belediyesi: Başkan danışmanı Kerim Aytekin'in laikliği eleştirdiği 'Misyonerlere Kanmayın' adlı kitap, liselere ve Kuran kurslarına dağıtıldı. Yahudilik ve Hıristiyanlık hakkında olumsuz ifadelere yer verildi.

Altındağ Belediyesi: Yeni evli çiftlere, 'Nikâh ve Evlilik Rehberi' adlı kitapçık dağıttı. Kitapçıkta, evliliğin İslami kurallara göre nasıl olması gerektiği anlatıldı.
Haber: Önder YILMAZ

Kaynak: Milliyet