BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,76
HABER /  DÜNYA

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır'da

Hillary Clinton, Mısır'ın demokrasiye yeni bir evlat kazandırdığını ifade etti.

Abone ol

Hillary Clinton, Mısır'daki temasları kapsamında Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi ile görüştü. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Dünyanın anası Mısır, demokrasiye yeni bir evlat veriyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır'daki temasları kapsamında Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Clinton, Mısır halkının gerçekleştirdiği devrimden övgüyle bahsederek, "Bu tarihi an size aittir. Bu başarı sizindir, duvarları siz yıktınız ve demokrasi rüyasının peşinde engelleri siz aştınız" dedi.

Clinton, "Bugün Mısır halkından dolayı Mısır yükselişte. Dünyanın anası Mısır, demokrasiye yeni bir evlat veriyor"
ifadelerini kaydetti. Mısır Devlet Güvenlik Birimi'nin tamamen kaldırılmasını desteklediğini dile getiren Clinton, Mısır'ın ABD ile olan ortak çıkarları doğrultusundaki ikili ilişkilerin süreceğini söyledi.

Ülkesinin Mısır'ı ekonomik konularda desteklediğine dikkat çeken Clinton, "ABD, Mısır'da başlatılan siyasi reformların yanı sıra, ekonomik kalkınmayı da desteklemektedir" dedi. Ülkesinin Mısır'da özel sektöre yardımlarını sürdürdüğünü ifade eden Clinton, "ABD, 25 Ocak Devrimi sırasında Mısır'a 90 milyon dolar yardımda bulundu" şeklinde konuştu.

Clinton, mevkidaşıyla Libya konusunu da ele aldıklarını, Libya'daki Mısırlılar konusunda kaygı duyduklarını ve Mısırlıların bu ülkeden ayrılmalarının sağlanması için gerekeni yaptıklarını söyledi. Libya hava sahasının uçuşa yasaklanması ile ilgili olarak geçen Cumartesi günü Arap Birliği tarafından alınan karardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Clinton, "ABD, Libya muhalefetini destekleme ve bu ülkeye insani yardım yapma konusundaki görevlerini yerine getirmektedir" diye konuştu. Bahreyn'de yaşananlara da değinen Clinton, taraflar arasında diyalog başlatılması çağrısında bulundu. Clinton, "Bahreyn yönetiminin körfez ülkelerinden yardım istemesi doğal bir durumdur. Krizin çözümü için diyaloğun başlamasını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda Filistin-İsrail anlaşmazlığı konusuna değinen Clinton, iki devlet fikrini desteklediklerini belirterek, iki halkın çıkarlarının korunması için Camp David Anlaşmasının maddelerinin uygulanmasının gerektiğini söyledi.

Mısır Dışişleri bakanı El Arabi ise, Bahreyn halkı arasında bir ayrım yapmadıklarını, bütün grupları Bahreyn halkı olarak gördüklerini, gelişmeleri takip ettiklerini ancak bu ülkenin içişlerine karışmadıklarını söyledi.

Mısır yönetiminin ABD ile stratejik ilişkilerin devamı konusuna özen gösterdiğini ifade eden Mısır Dışişleri Bakanı Nebil el Arabi, "ABD, Mısır'a dost bir ülkedir. İki ülke arasında her hangi bir konuda siyasi anlaşmazlık bulunmamaktadır" diye konuştu.

Öte yandan, Clinton'ın Mısır temasları çerçevesinde devrimi gerçekleştiren gençlik hareketlerinin liderleri ile de görüşmek istediği, talebin gençler tarafından kabul edilmediği bildirildi.