BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,83

Dijital Savaşlar

Akıllı yazılımlar ve ekipmanlar sayesinde gerçek zamanlı olarak bir günde en az 1,7 milyar elektronik-postaya erişim sağlanabiliyor, şüpheli baglantıları analiz edilerek gerekli adımları atılabiliyor

Tankato, Hiroşima dan etkilenip sakat doğan insanlardan biriydi.Kimsesiz çocuklar yurdunda büyüyen Tankato teknoloji dünyasına ilgi duyar ve bir yazılım uzmanı olur. Adını duyurduktan sonra Amerikan Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından teklif edilen işi kabul eder ve NSA için çalışmaya başlar. NSA, 2 milyar dolara inşa ettiği, TRANSLTR olarak adlandırdığı dev bilgisayarla şifre çözümü gerçekleştirir. Ancak bu şifre çözümü kişilerin özel hayatlarını taciz ettiği için Tankato NSA’dan ayrılır.

Başkan'ın Casus Programı

"Başkan'ın Gözetim Programı" adı ile resmi devlet belgelerinde bilinen Amerikan Güvenlik Ajansının(NSA) iç casusluk programı,11 Eylül 2001 saldırılarından kısa bir süre sonra Başkan George W. Bush tarafından hayata geçirildi. ABD hükümeti programı resmi olarak gizlesede ,içerideki ajanlar tarafından gazetecilere sızdırılan bu bilgiden dolayı Amerikan kamoyunda büyük bir yankı bulmuş olup,kongre duruşmaları sırasında da hükümet yetkilileri tarafından bu bilginin doğruluğu kabul edilmisti. NSA'nın casusluk programı ilk olarak 2005 yılında yerel bir gazete tarafından ortaya atıldığında Başkan Bush olayı kısmen kabul etsede,programın "Terörist Gözetim Programı"olarak El Kaide ile baglantıları olan kimseleri izlediklerini soylemesine rağmen,büyük telekominikasyon şirketlerinin müşterilerinin bütün kişisel bilgilerini,arama kayıtlarını ,müşteri adreslerini ve diğer kişisel bilgileri herhangi bir yargı gözetimi olmaksızın NSA’nın veri tabanında yer bulmuştur.

İnternet Trafiği ve Gerçek Zamanlı Erişim

NSA’in gelistirdigi akıllı yazılımlar ve ekipmanlar sayesinde ülke içerisinde ve dişinda gerçek zamanlı olarak bir günde en az 1,7 milyar elektronik-postaya erişim sağladığı, anahtar sözcükleri ve şüpheli baglantıları analiz ederek gerekli adımları attığı bilinir.

Kriptolu telefonlar aynı teknik seviyede şifrelenmiş olan diğer bir kriptolu telefonla güvenli görüşmeyi yapabilir.

 Biri Bizi İzliyor

Kriptoloji bilimi, değişik türdeki bilgilerin,verilerin belli bir tekniğe göre şifrelenmesi, bu bilgilerinde güvenlikli bir ortamda alıcıya gönderilmesi ve gönderilen bilgininde açığa çıkmasıdır.
Kriptolu telefonlar aynı teknik seviyede şifrelenmiş olan diğer bir kriptolu telefonla güvenli görüşmeyi yapabilir. Bu iki telefon arasındaki konuşma normal iletişimdeki gibi gsm şebekesine aktarılır. Fakat aktarılan ses önceden farklı bir algoritma ile şifrelendiği için dinlense bile dinleme esnasında anlaşılmayan veriler elde edilir. Ancak bu şifrelemenin de kırılması durumunda dinleme olabilir.
Yakin gecmiste,Turkiye’nin kriptolu telefonlarının dinlenmesi ve Edward Snowden’ın  söyledikleri hatırlanırsa acaba BIRAKILAN ya da kırılan bir portla mı oldu? sorususu akla geliyor.Her sorunun cevabı gibi bunuda zaman göstericektir.