BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.423,72
HABER /  MAGAZİN

Deniz Seki'den Erbakan'lı savunma

Deniz Seki'nin savunmasını üstlenen Evren'in avukatı, Fazilet Partisi hakkında açılan kapatma davasını örnek gösterdi

Abone ol

İstanbul'da uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapse mahkum edilen şarkıcı Deniz Seki'nin avukatlığını, 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren başta olmak üzere birçok siyasinin avukatlığını yapan Bülent Acar üstlendi.

FAZİLET PARTİSİ'Nİ EMSAL GÖSTERDİ

Acar, Yargıtay 10. Ceza Dairesi'ne verdiği temyiz dilekçesinde, jandarmanın yetkisiz olması nedeniyle hukuka aykırı toplandığını söylediği delillerle Seki'nin cezalandırılamayacağını savundu. Acar, "delilin uzak etkisi" denilen bu duruma, Fazilet Partisi'nin kapatılması kararı emsal gösterildi: "Hukuka aykırı delil mahkemece kullanılamaz, hükme esas alınmaz"

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tebliğnamesinde sanık Deniz Seki'ye verilen cezanın onanmasını istemişti.

68 SAYFALIK DİLEKÇE

Temyiz duruşmasının görülmesine bir ay kala, Deniz Seki'nin avukatları Bülent Hayri Acar ve Mithat Burak Başkale, Yargıtay 10. Ceza Dairesi'ne 68 sayfalık bir temyiz dilekçesi verdi. "Hukuka aykırı delillerle karar verilmesi" ve "hukuki nitelendirmeyle ilgili yanlış karar verilmesi" şeklinde iki ayrı bölümden oluşan dilekçede, özetle şu tespitlerde bulunuldu:

DELİLLER YOK HÜKMÜNDE

"Sanık Deniz Seki'nin tutukladığı soruşturma, CMK 250. maddesiyle görevli özel yetkili savcılığın görev alanındadır. Bu tür soruşturmalar, bizzat savcı tarafından yapılması gerektiği halde kolluk gücüne yaptırılmıştır. Savcının soruşturma yapma yetkisi ve görevini adli kolluğa devretme yetkisi yoktur. Savcı aramalara katılmamıştır. Kolluğun, tek başına, arama ve el koyma işlemi yapma ve tutanak düzenleme yetkisi yoktur. Bu işlemler yetkisizlik nedeniyle hukuken yok hükmündedir. Hukuk devletinde, yetkisiz her işlem, hukuki değil, yani keyfidir. Savcı, teşkilat yasasına göre, somut olayda her yönünden yetkili olan emniyet yerine yetkisiz jandarmaya, kanun ve nizamlara aykırı, yani yetkisiz işlemler yaptırmıştır. Yetkisizlikten dolayı hukuken Deniz Seki hakkında elde edilen delillerin tamamı hukuka aykırı elde edilen delillerdir."

HÜKMÜN BOZULMASI İSTENDİ

Dilekçede, '13 Şubat 2009'da Ottoman otelinin 105 numaralı odasında içinde artıklar bulunan beyaz ve kırmızı iki teneke kutu, çöp kutusu içinde bir miktar peçeteye sarılmış ve açıkta kenevir ve kenevir tohumu bulunduğu' kabul edilse de, bu delillerin hukuka aykırı elde edildiği, bu nedenle de hukuka aykırı olduğu anlatıldı. Dilekçede, jandarmanın ifade almaya da yetkili olmadığı savunuldu. Dilekçede, "Mahkemenin, sanık Deniz Seki hakkında hukuka aykırı elde edilen delillerin reddine karar verme görevini yerine getirmemesi, hukuka aykırı delillerle cezalandırma kararı vermesi mutlak bozma nedeni oluşturmuştur" dedi.