BIST 9.557
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.490,04
HABER /  POLİTİKA

Demirel'in son röportajında koalisyon açıklaması

Süleyman Demirel’in vefatından önce seçim sonuçlarını öğrenerek değerlendirmede bulunduğu ortaya çıktı. Hasta yatağında koalisyon ihtimallerini değerlendiren Demirel'in açıklamalarını, özel doktoru Aylin Cesur’un eşi Prof. Dr. Mustafa Cesur açıkladı.

Abone ol

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, vefatına sayılı günler kala tedavi gördüğü günlerde, seçim sonuçlarını birebir takip ettiği ve koalisyon üzerine birtakım değerlendirmelerde bulunduğu ortaya çıktı. Demirel'in seçim sonuçlarına ilişkin görüşlerini, özel doktoru Aylin Cesur'un eşi Prof. Dr. Mustafa Cesur, Sabah Gazetesi'nden Yavuz Donat'a anlattı.

DEMİREL KOALİSYON VE ERKEN SEÇİM İÇİN NE DEDİ?


Aynı zamanda Demirel ile birlikte Isparta Milletvekilliği yapan Mustafa Cesur'un oğlu olan Prof. Dr. Mustafa Cesur, Donat'a, Demirel'in 'AK Parti- CHP koalisyonunun da, AK Parti-MHP koalisyonunun da olası olduğunu', CHP-MHP ve HDP koalisyonu için ise 'uyum gösterebildikleri takdirde mümkün olabileceğini' belirttiğini söylerken,  'erken seçim' için ise 'olabilecek en kötü seçenek' yorumunda bulunduğunu aktarmış.

İşte Yavuz Donat'ın aktarımıyla, Cesur ile Demirel arasındaki geçen 'seçim diyaloğu' ve Demirel'in koalisyon öngörüleri:

M.C. (Mustafa Cesur) : Efendim seçim sonuçları belli oldu... AK Parti yüzde 40.66, Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 25.13, Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 16.45, Halkların Demokratik Partisi ise yüzde 12.96.

S.D. (Süleyman Demirel) : Ya Meclis'te sandalye dağılımı?

M.C.: AK Parti 258 milletvekilliği kazandı... CHP 132, MHP ve HDP 80 milletvekilliği kazandı.

S.D.: Öyleyse tek başına iktidar olma durumu yok.

M.C.: Bu durumda yok.

S.D.: O zaman koalisyon kurulacak... Çeşitli alternatifler var... Kurarlar.

M.C.: AK Parti-CHP koalisyonu olabilir mi?

S.D.: Olabilir doktor.

M.C.: AK Parti-MHP?

S.D.: Olabilir.

M.C.: Ya CHP-MHP-HDP?

S.D.: Koalisyon uyum işi... Bir araya gelebilirlerse yapabilirler.

M.C.: Sizce... En uygunu hangisi?

S.D.: Onu zaman bulur... Zaman çıkarır.

M.C.: Erken seçime ne dersiniz?

S.D.: Erken seçim en kötü seçenek... Doğru olmaz... Meclis'in büyük kısmı yenilendi... Zaten milletvekilleri de erken seçime gitmek istemezler.

M.C.: Öyleyse... Bugün... Yapılması gereken en doğru şey nedir?

S.D.: Onu benim söylemem doğru değildir... Zaman söyleyecek... Bir hükümet çıkacak... Siyaset uzlaşma sanatı.