BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,82

Değişimin kod adresleri belli!

“AK Parti teşkilatları, Hükümet ve TBMM’de değişim zamanı.”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan son 12 saat içinde iki önemli siyasi toplantıya başkanlık yaptı. Biri AK Parti Genel Merkezi’nde MKYK üyelerine verdiği iftar, diğeri de TBMM’deki ilk Grup Toplantısı.

Her iki toplantıda verilen mesaj netti:

“AK Parti teşkilatları, Hükümet ve TBMM’de değişim zamanı.”

Değişim için start verildi.

Böylelikle, iktidara geldiği 2002’den bu yana ülkenin siyasi, sosyal, ekonomik ve demokratik olmak üzere her alanında yenilenme ve reformist çalışmalar, dönüşümler gerçekleştiren AK Parti durağan dönemini kapatıyor.

Yeni yol haritası hazır.

Başında Cumhurbaşkanı Erdoğan var.

Yeni Türkiye’nin inşası için ilk etapta ilk 6 aylık bir eylem planı oluşturuldu.

Artık değişim kaçınılmaz.

Kim ki bu “Eylem Planına” ayak uyduramıyor hem öncesinde hem de sonrasında partiden, hükümetten ve Meclisten ayrılıp dinlenmeye çekilmesini de bilecek.

                        *****                  *****                     *****

Zira;

Yeni yönetim sisteminin kabulü ile beraber sistem kendini yenilemeye, dönüştürmeye başladı.

İlk olarak cumhurbaşkanı kurucusu olduğu partisine gitti, üye oldu. Ardından 21 Mayıs’ta yapılan olağanüstü büyük kongre ile genel başkan seçildi. Partinin A takımı MKYK yüzde 30 oranında değişti. Sonra pazartesi günü Cumhurbaşkanı AK Parti Genel Başkanı olarak ilk parti binasına gitti ve MKYK’ye başkanlık yaptı. Burada en üst karar organı olan MYK ‘yı belirledi. MYK’da da yüzde 30 oranında değişikliğe gidildi.

Sonra ilk defa Meclis’te partisinin grup toplantısına başkanlık yaptı.

Partinin üst yönetimi genel başkandan  MYK’ya kadar değiştiğine göre, siyasi alanda da Cumhurbaşkanı yönetim sistemi değişikliğinde  ilk adım atıldığına göre şimdi sırada ne var?

Elbette taban,yani teşkilat.

Son iki toplantıda üst üste vurguladı:

“Bu yıl sonuna kadar il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımız kesinlik tamamını güncelleyeceğiz. Bütün parti teşkilatlarımızı güncelleyeceğiz ortada bir metal yorgunluğu var, bunu aşmalıyız. Çok daha dinamik ekiplerle 2019'a hazırlanacağız.”

                          *****                   *****                    *****

Bu sözlerden sonra AK Parti teşkilatlarında bir kıpırdanma dalgası oluştu.

“Bu güncelleme iyi güzel de nasıl olacak?”

AK Parti’nin uzlaşma  ilkesi çerçevesinde daha önce  örneklerini gördüğümüz “Tüm 81 il başkanının istifasını alıp, devam edecekleriyle yola devam, etmeyeceklerin yerine yenilerini belirleyip, sonradan onlarla uyumlu çalışabilecek ilçe teşkilatlarımı oluşturmak?

Yoksa

Kongre takvimini öne çekerek kırmadan dökmeden belde, ilçe ve ardından il kongreleri ile mi güncellemeye gitmek?

Benim öngörüm ilk şık. Tüm il başkanlarının istifasını alıp değerlendirmeye tabi tutmak. Çünkü daha önce teşkilat başkanlığından 81 ilin raporları istenmişti. Ve aynı anda Cumhurbaşkanı da kendi danışmanlarına 81 il raporu hazırlattı. Karşılaştırmalar  neticesinde değerlendirmeye varılacak.Teşkilatlardaki metal  eskimişliği, yılların yorgunluğu artık bilinen bir gerçek ve  teşkilatların motivasyonunu etkileyecek düzeyde.İş eğer kongrelere kalırsa beklenen radikal değişim gerçekleşmez.

Değişimin ikinci adresi Kabine .

Önümüzdeki hafta içinde kabinedeki metal eskimesi olanlar ile yorgun bakanların yerlerini yeni ve daha dinamiklere bırakacakları kaçınılmaz.Yine Cumhurbaşkanı tüm bakanlardan 6 aylık bir eylem planı adı altında çalışma raporu  hazırlamalarını istedi.

Burada amaç,  vatandaşın bürokratik ve hukuki boşluklardan kaynaklanan birikmiş, dosya içine konmuş veya çözülmeyi bekleyen sorunlarını çözüp toplumsal rahatlamayı sağlama.
Yine bu alanda 2023 hedeflerini yenileme ve 2035 yeni hedef planı oluşturarak ekonomik ve sosyal kalkınma hamlesi altında yerli ve milli büyümeyi gerçekleştirerek küresel güç oluşturma.

Değişimde üçüncü adres TBMM.

Önce  2009 yılındaki Cumhurbaşkanlı seçimlerine kadar  uyum yasalarını TBMM’den çıkarıp, reformist kalkınma hamlelerindeki hukuki ve yasal düzenlemeleri ivedilikle yapma. Dün talimatı verdi:

Uyum kanunlarını  çıkartın.

Sonra sırada yapısal değişim var. Bu da ancak seçimle mümkün. O’nun zamanının da öyle takvime göre uzun olduğu kanaatinde değilim.