BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,19
HABER /  DÜNYA

Defineye, ’’köylü’’ engeli

Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde tarihi alanda yapılan izinli define aramasına köylüler, tarihi bir alan olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. <b...

Abone ol

Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde tarihi alanda yapılan izinli define aramasına köylüler, tarihi bir alan olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi.
Mazgirt ilçesine bağlı Gelincik köyünde üç farklı noktada iki şahıs tarafından yapılan izinli define araması köylüler tarafından tepkiyle karşılandı. Köylüler, define aranmak istenen yerlerden birinin koruma altındaki tarihi mezarlık, diğer ikisinin de yöre insanları tarafından kutsal sayılan ziyaret olduğunu belirtti.

ALEVİ DEDESİ TEPKİ GÖSTERDİ
Alevilikte kutsal sayılan 12 ocaktan biri olan Baba Mansur Ocağı dedelerinden Kasım Dede bu turuma tepki gösterdi. Kasım Dede, "Bütün Ehli Beyti sevenler, bunların kerametlerini, mucizelerini bilenler gelip burada mum yakıp gözyaşı döküyorlar. Ben de ağlıyorum. Burası dedelerimizin mekanıdır. Burada define yoktur. Olsa bile nasıl bu taşları kaldırırsınız. Dünya malı için para için gidip de o şirketler aleti eline alıp para var gelin size de kucak açalım diyenler dünya malı için dininden imanından olmasın vatandaşı kendilerine düşman etmesinler" dedi.

’’AMACIMIZ TARİHE SAHİP ÇIKMAK’’
Köy sakinleri, define aranması planlanan alanların ata, dede mezarları olduğunu belirterek, ziyaretlerini, mezarlarını paraya değişmek istemediklerini söyledi. ’Kurtlar Vadisi’ dizisinde ’Reis’ karakterini canlandıran Veli Aydın da, "Buralar bizim ata topraklarımız. Bizim geçmişimizin var olduğunu gösteren tek simge bu mezarlık. Burası bizim için kutsal bir yer. Kurban keser, niyaz dağıtırız. Hastalar gelir kurban keser. Burası bizim ata mezarlığımız. Biz müdahale etmiyorsak atalarımıza duyduğumuz saygıdan, hürmetten dolayıdır. Amacımız olay, kargaşa, kavga çıkarmak değil, amacımız tarihimize sahip çıkmak. Herkes tarihine sahip çıksa çocuklarımıza bırakacağımız bir tarihimiz olur" diye konuştu.

TEPKİ SONUÇ GETİRDİ
Define araması yapılması düşünülen tarihi mezarlık, 2005 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alınmış. Köylülerin tepkisi üzerine define aranmasına son verildi.
(İHA)