BIST 9.056
DOLAR 32,33
EURO 35,14
ALTIN 2.297,79
HABER /  GÜNCEL

David Cameron Türkiye ziyareti son dakika gelişmeleri

İngiltere Başbakanı David Cameron bugün Türkiye'de. Cameron'un ziyaretinden son dakika gelişmelerini internethaber.com'dan takip edebilirsiniz.

Abone ol

İngiltere Başbakanı David Cameron, bugün Türkiye'de. Öğlen saatlerinde Ankara'da olması beklenen İngiliz lider Cameron'un ziyaretinden son dakika gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz.


Ziyaretin gündeminde IŞİD ile mücadele ve yabancı savaşçıların İngiltere’ye dönüşü olacak. Ülkeden çıkan yabancı savaşçıların geri dönmeleri halinde ülkedeki güvenliği riske atmasından endişelenen Cameron, bunu engellemek için Ankara’da istihbarat alanında daha fazla işbirliği arayacak. Aynı zamanda Suriye’de önceliğin IŞİD ile mücadele olduğunu vurgulayacak.

Önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek olan Cameron, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda çalışma yemeği yiyecek.

CAMERON ANKARA'YI UYARACAK

İngiliz basını, İngiltere Başbakanı David Cameron'un bugün Türkiye'ye yapacağı ziyarete geniş yer ayırdı.

Times gazetesi, Cameron'un İngiliz cihatçıların Suriye'ye geçişini önlemek için Ankara'ya daha sıkı işbirliği yapılması çağrısında bulunacağını yazdı.

Cameron'un, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini aktaran gazete, Türkiye'nin Suriye'de cihada katılmak isteyenler için ana geçiş yolu olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

"Cameron, başbakan olduğundan bu yana düzenlediği bu ikinci Türkiye ziyaretini, Ankara'yı savaşçı olduğundan şüphelenilenler hakkında daha fazla istihbarat paylaşması konusunda uyarmak için kullanacak."

Gazeteye konuşan bir Başbakanlık yetkilisi, "Cameron Türklerle, İngiliz savaşçılar ve İngiltere vatandaşlarıyla ilgili daha iyi bilgi alışverişi yapılmasını konuşacak" dedi.

IŞİD'E KARŞI ERKEN UYARI SİSTEMİ

Cameron'un Türkiye ziyaretine yer veren gazetelerden biri de Daily Telegraph.

Gazetenin haberinde "David Cameron bugün Türk liderlere, İngiltere'ye gizlice geri girmeye çalışan İngiliz cihatçılar hakkında Türkiye'nin daha iyi bir erken uyarı sistemi sağlaması gerektiğini söyleyecek" deniyor.

Cameron'un, IŞİD saflarında savaşıp geri dönenlerin oluşturduğu 'ortak tehdit' hakkında konuşacağını belirten gazete şöyle devam ediyor:

"Kilit öneme sahip konulardan biri, Türkiye'deki ticari havayollarının, İngiltere'ye yapılan doğrudan seferler hakkında İngiltere'ye tam ve erişilebilir bilgi sunması konusunda ikna edilmesi."

david-cameron-turkiye-ziyareti-son-dakika-gelismeleri.jpg
  David Cameron'un bugünkü ziyareti Başbakanlığı döneminde ikinci ziyareti olacak. de 

TÜRKİYE ÖNCELİKLİ ÜLKE

Haberde Cameron'un, İngiltere'ye dönmeyi planlayan yabancı cihatçıların ülke halkına oluşturduğu tehdide karşı harekete geçilmesi gerektiği yönündeki sözleri de hatırlatılıyor.

Irak ve Suriye'de IŞİD'e katılan İngilizlerin sayısının 500'ü geçtiği, yarısına yakınının da İngiltere'ye geri döndüğü, 200'den fazlasının da 'terörle bağlantılı suçlardan' gözaltına alındığı belirtiliyor.

Daily Telegraph'a konuşan Başbakanlık kaynağı, Suriye'den dönen İngiliz IŞİD'çilere karşı mücadelede Cameron'un Türkiye'yi 'öncelikli ülke' olarak gördüğünü söylerken gazete de haberi kaynağın şu sözleriyle noktalıyor:

"Ortaklık ruhuyla gidiyoruz. Türkleri kilit müttefikimiz ve ortağımız olarak görüyoruz. IŞİD'e karşı mücadelemiz ve çıkarımız ortak. Suriye'deki çatışmanın yükünü herkesten çok Türkiye'nin taşıdığının farkındayız."

Daily Telegraph gazetesi başyazısını da Cameron'un Türkiye ziyaretine ayırmış.

Cameron'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'la giderek büyüyen IŞİD tehdidini ele alacağı belirtilen başyazıda yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

"Cameron, Batılı rehinelerin kafasını kesmek olsun, Suriye'den dönüp terör eylemlerini sokaklarımıza taşımak olsun, IŞİD'in İngiltere'nin ulusal güvenliğine doğrudan ve açık bir tehdit oluşturduğu konusunda kaygılı."

SURİYE KONUSUNDA TUTUMLAR FARKLI

"Cameron en azından, Türkiye'den geçen İngilizler veya diğer yabancı cihatçıların izlerinin sürülebilmesi için mümkün olan her türlü desteğin sağlanması konusunda Türk yetkililerin ikna edilmesini umuyor."

"Güvenlik güçleri cihatçıların kökünün kazınabilmesi için özellikle Ankara'nın, bölgeye seyahat eden ve bölgeden gelen yolcu konşimentolarının sunulmasıyla ilgili işbirliği yapmasını istiyor."

"Cameron'un karşılaştığı zorluk şu, Nato'nun değerli bir üyesi olan Türkiye ile İngiltere'nin sıkı bir bağı olsa da, Suriye'deki krizle ilgili çok farklı tutumlara sahipler."

"Shahank Joshi'nin (gazetedeki makalesinde) de belirttiği üzere, Türkiye'nin başlıca amacı IŞİD'i yok etmek yerine Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek."

"Ankara'da ayrıca, Suriye ve Irak'taki rejimin dağılmasının bağımsız bir Kürt devleti oluşumuna öncülük edeceği endişesi var. Türkiye böyle bir oluşuma kesinlikle karşı çıkıyor."

"Ankara'nın Esad rejimine düşmanlığı, Şam'ın PKK'ya verdiği destekten kaynaklanıyor. Bu tutum, bu yılın başında Ankara'nın Esad rejimini devirebilecek bir hareket olarak görüldüğü için IŞİD'i desteklediği savlarını doğurdu. Türk hükümeti bu iddiaları kesinlikle reddediyor."

"Türkler IŞİD'i aktif olarak desteklemese de Ankara, köktencilerle mücadele etmek yerine Esad'ı iktidardan devirmekle daha çok ilgileniyor gibi görünüyor."

"Türkiye'nin liderlerini diğer türlü bir yaklaşıma ikna etmek, özellikle Erdoğan'ın da geçmişte ılımlı İslamcı gruplara yakınlık duyduğu göz önüne alındığında zor görünüyor."

"Fakat [Erdoğan] da, sınırlarının hemen yanı başında köktenci bir İslam devletinin oluşumunun kendi ülkesinin de uzun vadedeki çıkarlarıyla uyumlu olmayacağını anlamalı."