Darbe travması ile nasıl başa çıkılır?
15 Temmuz sonrası yaşanan toplumsal travmanın artçıları devam ediyor. Darbe ikliminde nasıl huzur bulunur, sakin kalınır, rahat bir uyku çekilir?
15 Temmuz sonrası yaşanan toplumsal travmanın artçıları devam ediyor. Darbe ikliminde nasıl huzur bulunur, sakin kalınır, rahat bir uyku çekilir?
‘NORMALLEŞME’ SÜRECİ NASIL GERÇEKLEŞMELİ? Çiğdem Kağıtçıbaşı: Her insan ve her toplum krizlere karşı uyum (adaptasyon) sürecini yaşayarak’ ‘normalleşebilir’. Ancak bu sürecin daha kolaylıkla geçirilebilmesi için özellikle yöneticilere, basın ve medyaya önemli bir sorumluluk düşüyor. Kavgacı ve suçlayıcı değil, barışçı ve uzlaşmacı dil ve yaklaşımlar kullanılmalı. Özellikle politikacıların bundan böyle hiçbir şekilde nefret söylemine yönelmemesi gerekir. Ancak böyle bir barış ve çözüm ortamında sakin kalınabilir.
Deniz Bolsoy Erdem: Normalleşmek yerine ‘rutinine dönmek’ terimini tercih ediyorum. Normal kelimesi kafa karıştırıcı ve insanda sanki ancak belli kurallara bağlı kalırsa iyi hissedebilirmiş gibi bir duygu uyandırıyor. Ancak herkesin belli bir rutini vardır, kendini güvende hissettiği, hayatını düzenlenmş hissettiği. Bu rutine, ritüellere adım adım geri dönmek iyi gelebilir. Örneğin birçok kişi için pazar kahvaltıları özeldir, bu bırakıldıysa geri dönülebilir. Örnekleri çoğaltabilirsiniz.
BENZER TRAVMANIN TEKRAR YAŞANACAĞI KORKUSUYLA NASIL BAŞA ÇIKILIR? Alper Hasanoğlu: Travma terapisinin olmazsa olmaz koşulu kişiyi travmanın tekrarlama olasılığı olan ortamdan uzaklaştırıp güvenli bir yere yerleştirmek. Toplumsal bir travmadan söz ettiğimize göre bu mümkün olamaz. Yani ülkeyi İskandinav topraklarına taşıyacak değiliz. Bu durumda devlet travmanın tekrarlama olasılığını azaltacak, hatta ortadan kaldıracak demokratik ve özgürlükçü yaşamı bize sunmak zorundadır. Çünkü travma yaşayan birey doğal olarak travmanın tekrarlamasından korkar. Olmadığını görünce iyileşir.