BIST 9.510
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.492,98
HABER /  GÜNCEL

Danıştay'dan hükümete sert tepki!

Yargıtay'ın ardından Danıştay da Anayasa paketinin içeriğine tepki gösterdi. Birden Hükümeti sert dille suçladı.

Abone ol

Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Anayasa değişikliği paketinde yer alan HSYK'nın yapısına ilişkin düzenlemeyle ilgili olarak, “Gerek alt mahkemelerde gerekse üst mahkemelerde ayrışıklık varmış gibi gösterilmesi, HSYK'nın kamuoyuna şikayet edilmesi, yüksek yargının bazı kararlarının eleştiri sınırlarını aşarak kamuoyuna yansıtılması işte bu hazırlıkların ön hazırlığıydı” dedi.

Birden, Seçilmişleri ve Atanmışları İzleme Derneği'nin Gazi Üniversitesinde düzenlediği “Türkiye'de Yılın Adamları ve Kuruluşları” ödül töreni öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Anayasa değişikliği paketindeki HSYK'nın yapısında değişiklik öngörülmesini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu yanıtlayan Birden, bu konudaki düşüncelerini defalarca söylediğini anımsattı.

Birden, şöyle konuştu:
“Özellikle bunun hazırlık aşamasında gerek alt mahkemelerde gerekse üst mahkemelerde ayrışıklık varmış gibi gösterilmesi, HSYK'nın kamuoyuna şikayet edilmesi, yüksek yargının bazı kararlarının eleştiri sınırlarını aşarak kamuoyuna yansıtılması işte bu hazırlıkların ön hazırlığıydı. Yedi kişilik kurul 21'e çıkartılıyor. Kurulda iki Danıştay üyesi vardı, 1'e düşürülüyor. Bunu anlamak mümkün değil.”

YÜKSEK YARGININ HSYK'DAKİ ETKİSİNİ AZALTMAK İÇİN

Yüksek yargının bağımsızlığı için Cumhurbaşkanı'nın üye seçiminin azaltılması gerektiğini belirten Birden, bu değişiklikle Cumhurbaşkanı kontenjanının artırıldığını söyledi.

Birden, “Bu tasarıyla alt mahkemelerden altı üye alıyorsun, yüksek yargıdan dört üye alıyorsun. Bunu da anlamak mümkün değil. Yüksek yargının kuruldaki etkisini kaldırmaya yönelik olduğu yolundaki düşünceyi pekiştiriyor. İnşallah Meclis'te düzeltilir” diye konuştu.

Mustafa Birden, “Değişiklik yasalaşırsa tavrınız ne olur?” sorusunu, “Kanunlar ne diyorsa onu yaparız” diye yanıtladı.