BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.247,37
HABER /  SAĞLIK

Damarlarda yanma hissi neden olur vücutta yanma hissi nedenler?

Damarlarda yanma hissi neden olur, vücutta yanma hissi nedenleri nelerdir, ellerde yanma, yüzde yanma ve bacaklarda yanma belirtisi nelerdir? Gün içinde sık sık kısa süreli yaşanan vücutta yanma hissi hastalık belirtisi mi, evde pratik çözümlerle yanma hissini nasıl geçiririz?

Abone ol

Damarlarda yanma, vücutta yanma, yüzde ve bacaklarda yanma hissi neden olur, hangi hastalık belirtisi ve evde pratik çözümlerle yanma hissini nasıl geçiririz?

Sinirlerin hasarlanmasına neden olan en önemli etkenlerden biri de şeker hastalığıdır. Şeker hastalarında damarların sinirleri yeteri kadar besleyememesi sonucu sinirlerde zedelenme oluşur ve hastalarda yanma hissi, karıncalanma hissi, uyuşma hissi, keçelenme hissi, çok az ağrı yapacak bir etkenin çok fazla ağrı yapıyormuş gibi ağrıyı daha yoğun hissetme gibi belirtiler meydana çıkabilir.

Vücutta yanma hissine neden olan diğer faktörler arasında B 12 vitamini eksiklikleri, alkol kullanımı, sigara kullanımı, geçirilmiş bazı travmalara, kazalara bağlı sinir zedelenmeleri, sinir sıkışmaları gibi faktörler de vardır.

Yüzde yanma hissi neden olur: Yüzde yanma hissi organik bir nedene bağlı olabileceği gibi, pisikolojik bir nedene bağlı da olabilir. Yüzde yanma hissine neden olan organik nedenleri arasında yüz bölgesindeki sinirlerin bazı nedenlere bağlı sıkışması ve bu sıkışmaya bağlı sinirlerde meydana gelen hasar sonucu yüzde yanma hissi, yanmanın yanı sıra ağrı, elektrik çarpması gibi hissetme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

* Yüzde yanma hissi elektrik çarpması gibi hisler ile birlikte oluşuyor ise beyin damarları ile ilgili bir sorun bu duruma neden oluyor olabilir.
Beyin damarlarına hasar veren oluşabilecek kist, kitle veya tümör gibi durumlar yüzde yanma hissine neden olabilir.

* Yüzde yanma hissi bazı kişilerde utangıçlığa bağlı da yüz kızarması (parestezi) ile birlikte olabilir ve bu yanma hissi geçici yanma hissidir.
* Yüz bölgesinde yanmaya yüze temas eden kimyasal yada alerjik bir madde de yüzde yanma hissine neden olabilir.
* Yüzde yanma hissi egzamatöz hastalıklara bağlı olabilir.
* Yüzde yanma hissi güneş yanığına bağlı, donmaya bağlı, soğuk algınlığına bağlı olabilir.
* Yüzde yanma hissi sert yıkamaya bağlı, kullanılan makyaj malzemelerine bağlı, kullanılan kremlere bağlı olabilir.
* Yüzde yanma hissi şeker hastalığına bağlı olabilir.
* Yüzde yanma hissi durumunda hasta mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmalıdır.

Ellerde yanma hissi neden olur: Elde yanma hissi daha çok sistemik hastalıklardan olan şeker hastalığına bağlı olabileceği gibi, el bölgesine gelen sinirlerin bazı yapısal boşluklarda bazı nedenlere bağlı sinir sıkışması ve/veya sinir zedelenmesi sonucu da ortaya çıkabilir. Ellerde yanma hissine şeker hastalığı neden oluyor ise hastalığın tedavisi ve kan şekeri düzene girdiğinde ellerde yanma hissi azalır.

* El bölgesinde karpal tünel olarak bilinen bazı sinirlerin geçtiği tünellerde hipertiroid hastalığında ödeme bağlı bu sinirlerde sıkışma sonucu ellerde yanma hissi görülebilir.
* Geçirilen herhangi bir kol, el bölgesi travmalarına bağlı bu sinirlerde sıkışma olabilir ve bunlara bağlı ellerde yanma hissi oluşabilir.
* Karpal tünel sendromuna bağlı ellerde yanma, karıcalanma hisleri olabilir ve karpal tünel için uygulanacak ilaç tedavileri ya da cerrahi tedaviler sonrası ellerde yanma, uyuşma ve karıncalanma hisleri azaltılabilir.
* Boyun fıtığına bağlı kollarda yanma, uyuşma, ağrı ellerde karıncalanma, uyuşma ve yanma hisleri olabilir.
* Boyun düzleşmesine bağlı ellerde karıncalanma, uyuşma, kollarda uyuşma, karıncalanma, ağrı, ellerde yanma hisleri görülebilir.
* Akut arter sendromuna bağlı damar tıkanıklığı durumunda kolda yanma, ellerde karıncalanma, ağrı görülebilir.
* Ellerde yanma, karıncalanma, uyuşma hissi B 12 vitamini eksikliğine bağlı olabilir.

Sırtta yanma hissi neden olur: Sırtta yanma hissi en basitten en ağıra kadar değerlendirilebilir.

* Sırtta yanmanın basit nedenleri arasında duruş, oturuş pozisyonlarındaki yanlışlar vardır. Basit zannedilen duruş pozisyonundaki yanlışlar zaman içerisinde sinirlerde, kaslarda hasara neden olarak sırtta yanmalara neden olabilir.
* Yine yaşa bağlı olarak ailesel etkenler de sebep olduğunda sırtta yük taşıyan ve faset eklem denilen eklemlerde meydana gelen kireçlenmeler sırtta yanmaya neden olabilir. İleri yaşlarda meydana gelebilecek kireçlenmeler beslenme tarzımızdan etkilenerek meydana gelebilir.
* Sırtta yanmaya neden olan diğer faktörler arasında zona olarak bilinen zona zoster sayılabilir. Zona ciltte kızarık, kabarıklar şeklinde ortaya çıkabilir. Zona hastalığı ciltte yanma, uyuşma, ağrı gibi şikayetlere neden olabilir.

Bacaklarda yanma hissi neden olur: Bacaklarda yanma hissine neden olacak etkenler arasında sinir sisteminde meydana gelen zedelenmeler ve sinirlerin sıkışmasından kaynaklanabileceği gibi, büyük bir kısmını da romatizmal hastalıklar vardır.

* Bacaklarda bel fıtığı, siyatik sinirin sıkışması, romatizmal hastalıklar, diyabet, kas ve tendonlardan kaynaklanan fasiyel ağrı sendromu, ilerlemiş varisler gibi etkenler bacaklarda yanma hissine, karıncalanmaya, uyuşmalara ve ağrıya neden olabilir.
* Bacaklarda yanma hissi kasıktan geçen bazı sinirlerin baskısı nedeni ile aşırı kiloya bağlı, kemer takmaya bağlı oluşabilir.
* Romatizma nedeni ile iltihabi bir durum söz konusu ise bacaklarda yanma, uyuşma, karıncalanma ve ağrı gibi hisler meydana gelebilir.
* Akut veya kronik arter tıkanıklıklarında bacaklarda yanma hissi, karıncalanma, uyuşma ve ağrı hissi olabilir.

Ayaklarda yanma hissi neden olur: Ayakta yanma hissi yine şeker hastalarında ve ayakta sinirlerin geçtiği tünellerde sinirlerin sıkışması sonucu sık görülür.

* Şeker hastalığı nedeni ile ayaklarda keçeleşme, yanma hissi ve karıncalanmalar oldukça sık görülen bir durumdur. Şeker hastalarında ayaklarda yanma hissi ve karıncalanmalar oluşuyor ise acil tedavi ve bakım gerekir.
* Sinir sıkışmasına bağlı ayaklarda yanma hissinde de sıkışan sinirin cerrahi olarak kurtarılması gerekir.
* Akut arter tıkanmasına bağlı gelişebilir ve özellikle sigara kullananlarda * Buerger hastalığı veya Raynaud fenomeni gelişmiş ise ayaklarda yanma, karıncalanma, hissizlik ve ağrılar hissedilebilir.
* Geçirilen ağır kazalara ve travmalara bağlı sinir hasarlarında ayaklarda yanma hissi, ağrılar, karıncalanmalar hissedilebilir.
* Bel fıtığına bağlı sinir sıkışmalarında ayaklarda yanma hissi gelişebilir.
* Bazı vitamin eksikliklerine özellikle B 12 vitamini eksikliklerine bağlı ayaklarda yanma hissi olabilir.