BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 35,00
ALTIN 2.429,19
HABER /  GÜNCEL

Dalay Lama: Tibet halkı kültür soykırımına uğruyor

Yakın zaman içinde kendilerini yakarak protesto eylemi düzenleyen Tibetliler konusunda Çin'i suçlayan Dalay Lama, bir 'kültür soykımının' yaşandığını söyledi.

Abone ol

Tibet'in sürgünde yaşayan ruhani lideri Dalay Lama, Çin hükümetini Tibet halkına karşı ''kültür soykımıyla'' suçladı.

Tokyo'da gazetecilere konuşan Dalay Lama, Sichuan bölgesinde yakın zaman içinde art arda yaşanan kendini yakma eylemlerinin Çin'in baskısından ve Tibetlilerin çaresizlik içindeki yaşam koşullarından kaynaklandığını ileri sürdü.

Şu ana kadar en az sekiz halen keşişlik yapan ya da eskiden keşiş olan Tibetli erkek ve bir rahibe kendini ateşe verdi.

Aralarından sadece bazıları kurtarılabildi.

Kendini yakma eylemlerinin Çin tarafından yönetilmeyi protesto amacıyla yapıldığı bildiriliyor.

Çin hükümeti, Dalay Lama'yı kendini yakma eylemlerini kışkırtmakla suçladı.

Çin'de yoğun biçimde Tibetlilerin yaşadığı Sichuan bölgesi son zamanlarda Pekin yönetimine karşı başkaldırının odak noktası haline geldi.

Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında Dalay Lama, Çinli yetkililerin son 10-15 yıldır Tibet halkına karşı çok sert bir politika uyglamaya başladığını belirtti ve kendini yakanların ''bir çaresizliği'' yansıttığını kaydetti.

Son olarak Tibetli bir rahibe kendini ateşe verdikten sonra kurtarılamayarak öldü.

Çin ordusunun 1950 yılında işgal ettiği Tibet'ten dokuz yıl sonra başarsızlıkla sonuçlanan bir isyan hareketini takiben kaçan ve Hindistran'a yerleşen Dalay Lama, Tibet için gerçek anlamda bir özerklik talep ettiklerini, hedeflerinin Çin'den bağımsızlık olmadığını söylüyor.

Çin hükümeti ise Tibet'in ruhani liderini ''şiddete başvuran bir ayrılıkçı'' olmakla suçluyor. Çinli yetkililer, Tibetlilerin kendi Budist inançlarını özgürce ifade edebildiklerini söylüyor.