BIST 9.774
DOLAR 32,52
EURO 34,87
ALTIN 2.431,30

D vitamini eksikliğiniz mi var? İşte formülü

D vitamini eksikliğiniz mi var? İşte formülü

D vitamini genel olarak sağlıklı olmak için mecburidir. İşte D vitamini eksikliğini önlemeniz için yapmanız gerekenler.

D vitamini eksikliğiniz mi var? İşte formülü

Beyin gelişiminden, güçlü kemiklerden, kas ve kalp damar işlevlerinden, sağlıklı akciğerlerden ve bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan sorumlu olan D vitamini genel olarak sağlıklı olmak için mecburidir. Aynı zamanda yeni çalışmalar egzersiz kapasitesi, ruh hali ve doğurganlık üzerinde de etkili olduğunu göstermektedir. Günlük tavsiye edilen D vitamini miktarı 600 IU, 71 ve üzeri yaştaki kişiler içinse 800 IU’dur ancak bazı uzmanlar bu rakamların daha yüksek olması gerektiğini savunurlar. D vitamini eksikliğini önlemek için bazı ipuçlarını akılda bulundurmak faydalı olabilir.

D vitamini eksikliğiniz mi var? İşte formülü

Mantar Balıkla beraber, ışığa maruz kalan mantarlar doğal bir şekilde D vitamini bulunduran az sayıdaki gıdadan biridir. Bazı mantar türleri 1-2 saniye boyunca UV ışığına maruz bırakılarak mor ötesi ışık terapisine sokulmaktadır. Bu şekilde günlük ihtiyaç duyulan D vitaminini sağlayabilmektedirler. UV işlemine girmiş 100 portobello mantarında 446 IU D vitamini bulunur. Yemeden 1 saat önce güneşe bırakarak D vitamini açısından zengin mantarlarınızı kendiniz de oluşturabilirsiniz.

D vitamini eksikliğiniz mi var? İşte formülü

Sardalye Sardalye diğer balıklara oranla küçük olabilir ancak besin değerleri çok kuvvetlidir. 100 gram sardalyede 164 IU D vitamini bulunur. Bu balıkların D vitamini açısından zengin olmasının sebebi kılçıklarıyla beraber tamamen tüketilmesidir. İnsanlar gibi balıklar da kemiklerinde bolca kalsiyum ve D vitamini depolarlar. Sardalyede ayrıca B12 vitamini, demir, selenyum ve protein bulunur. Eğer tadını fazla güçlü buluyorsanız bir saat boyunca sütte bekleterek daha hafif bir tadı olmasını sağlayabilirsiniz.

D vitamini eksikliğiniz mi var? İşte formülü

Yumurta Sarısının kolesterol oranı yüzünden yumurtalar bazen tehlikeli bulunsa da yumurtanın tamamı sağlıklı bir beslenme için gereklidir. İçinde D vitamini ve birçok başka besin maddesi bolca bulunur. Büyük bir yumurtada 40 IU D vitamini bulunur ve bu vitamin sadece yumurtanın sarısında mevcuttur. Bolca D vitamini almak için güneşte beklettiğiniz mantarlardan bir omlet hazırlayabilir ve sütle servis edebilirsiniz.