BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.440,73
HABER /  DÜNYA

Cuntanın ölümüne inadı

Myanmar’ı geçen hafta sonunda vuran kasırgadan kurtulanlar yaşam savaşı veriyor.

Abone ol

Myanmarlılar büyük bir yaşam mücadelesi veriyor. BM yetkilileri, kasırganın ardından ülkenin 5 bin kilometrekarelik bölgesinin sular altında kaldığını açıkladı.

Güneydoğu Asya ülkelerinden Myanmar’ı geçen hafta sonunda vuran tropik Nargis Kasırgası’nda ölenlerin sayısının dün 100 bini aştığı ve askeri cuntanın çıkardığı zorluklar nedeniyle yeterli gıda ve su yardımı ulaştırılamayan Myanmar halkının kurtarılması için “geri sayımın başladığı” belirtildi.

CUNTA SORUN ÇIKARIYOR

Felaketin üzerinden 6 gün geçmesine ve tüm uluslararası çağrılara karşın askeri cuntanın yabancı yardım ekiplerinin ülkeye girişine hâlâ kısmen izin verdiğini vurgulayan BM yetkilileri, bu durumun ne kadar süreceği hakkında bir fikirleri olmadığını söyledi.

1 MİLYONDAN FAZLA MYANMARLI BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA

Bölgeye Tayland, Çin ve Hindistan’dan çok kısıtlı yardım malzemesi ve personelinin ulaşabildiği ve açlık, susuzluk, salgın hastalıklarla boğuşan 1 milyondan fazla Myanmarlının büyük tehlike altında olduğu kaydedildi. Cuntanın 6 günün ardından ilk kez dün yardım malzemesi taşıyan bir BM uçağının ülkeye girişine izin verdiği, ancak yüzlerce yardım görevlisinin vize için bekletildiği aktarıldı.

AÇIKLANAN RAKAM 23 BİN TAHMİN EDİLEN 100 BİN

Önceki gün ölü sayısını 23 bin olarak açıklayan askeri cunta yetkilileri dün bu konuda yeni bir açıklama yapmadı. Ancak ölenlerin sayısının 80 bini bulduğu ve tüm ülkede 100 bin aştığı tahmin ediliyor.

BM: 1.5 MİLYON KİŞİ ETKİLENDİ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes ise, Myanmar’da kasırgadan sonraki insani durumun giderek daha vahim hale dönüştüğünü, faciadan 1.5 milyon civarında kişinin çok ciddi biçimde etkilendiğinin tahmin edildiğini söyledi.

Holmes, Myanmar’a gerekli yardımın bir an önce aktarılmaması halinde durumun daha da kötü hale geleceği uyarısında bulundu.

BBC’ye konuşan bir ABD’li yetkili de düne kadar cuntanın, dost bildiği ülkelerden sadece beş uçağa izin verdiğini hatırlatırken, Washington’ın havadan yardım bırakmayı düşündüğünü açıkladı, ancak başka detay vermedi.