BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18

Cumhurbaşkanlığı “Atatürk’e Özel” müzik galerisinde Türkçe hataları var!…

Her yerde; güzel Türkçe kullanımına dikkat edilmeli.

GÜNCEL/K.TOPBAŞIN TWEETLERİ, M. ÖZHASEKİ’NİN SÖZLERİ: K.Topbaş’ın projeleri de bir bir iptal ediliyor. İstanbul’u ranta (tabii, Ankara B.B. gibi tek başına değil,) teslim etti, yeşili yok edip, rezidansların önünü açtı. M.köy-Levent arasına bir tek yol açılmazken  AVM’ler, oteller dikti. Ama; sanki bir şey olmamış, seçimle görevini bırakmış gibi rahat…Bu konularda açıklama yapacağına, özür dileyeceğine  Amerika’da süren dava ile ilgili tweetler atıyor. Acaba; K.Topbaş’tan ve İBB  AK Parti Meclis Üyeleri’nden de, önce İstanbul halkından  bir özür gelecek mi? Bekliyoruz..

Çevre ve Şehircilik Bakanı M.Özhaseki, K.Kılıçdaroğlu için; "Atatürk'ün partisine, milli, halkçı, yerli olduğunu söyleyen bir partiye böyle bir adam emin olun yakışmıyor.” demiş. Bu sözler, başka bir partinin iç işlerine karışmak değil mi? O da sizin gibi, seçilmiş bir kişi!.. Yakıştıramıyorsanız AK Parti’nin lehine değil mi? Birisi, sizin için; “bakanlığa yakışmıyor” dese ne yaparsınız/dersiniz?!.   Artık, kahvelerde bile söylenmeyen bu yanlışları düzeltmekten/ takip etmekten yorulduk…Lütfen; sorumlu mevkidesiniz, biraz “dile”  dikkat!...

Atatürk’e Özel….

Cumhurbaşkanlığı bir çalışma yaptırmış. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Başlıkta adı geçen siteye girdiğinizde şu metin açılıyor: “Atatürk'ün dost sohbetlerinde, günler süren tren yolculuklarında, dönemin aydınları, siyasetçileri ve bilim adamlarıyla memleket meselelerini tartıştığı Çankaya sofralarında dinlediği şarkılar ve türkülerden oluşan derleme "Atatürk Özel" bölümünde yerini aldı. Atatürk'ün insan topluluklarını toplum yapan etmenlerin başında gelen kültür ve sanata olan ilgisi ve sanatla ilişkisi bilinen bir gerçektir. Onun gerçekçi kişiliğiyle; sanatla, şiirle, musikiyle beslenen duygusal yönü birbirine karışmadan birbirinden güç alıyor ve onu ayrıcalıklı yapıyor. Atatürk, Türk milletine evrensel müziğin çok sesli ezgilerini tanıtmayı, sevdirmeyi amaçlarken Türk musikisinin gücünü ve etkisini görmezden de gelmiyor, şarkılar ve türküler onun günlük yaşamının bir parçası haline geliyor. Bestecilerden güftecilere, yorumculara kadar kimler yok ki bu nağmelerin içinde: Münir Nurettin Selçuk, Saadettin Kaynak, Hamiyet, Mustafa Nafiz, Afitap, Yesarî Asım Arsoy, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Selahattin Pınar ve daha pek çokları. Tren yolculukları sırasında dinlediği Necip Celal Andel'in Seyyan (Oskay) tarafından seslendirilen "Yıllar" tangosu da var içlerinde; hüzzam, karciğar şarkılar, kantolar, gazeller de... Seçilen nağmeler arasında Atatürk'ün başka türlü sevdiği Rumeli türküleri de var; kendisinin de fısıltıyla eşlik ettiği, gözleri dolarak dinlediği türküler… Falih Rıfkı Atay, Çankaya adlı kitabında, Atatürk'ün hislerini "Rumeli türküleri söylerken derin ve onulmaz bir gurbet ve sıla acısı gözlerinde yaşarırdı" sözleriyle anlatır. Atatürk'ün Sevdiği Müzikler, Çankaya Atatürk Müze Köşkü'nde bulunan 271 adet plak ve Atatürk'ün "Beyaz Tren"deki seyahatleri sırasında dinlediği plaklar arasından seçildi. Plakların ses kalitesinin yükseltilmesi ve müzik dışı ses bozukluklarından arındırılarak dijital ortama aktarılması ise TRT tarafından gerçekleştirildi.” Galeride 80 eser yer almış…Güzel bir çalışma, ancak kullanılan dil ve kurulan cümleler konusunda eleştirilerimiz var;

1/Cumhurbaşkanımızın ‘Atatürk’ kelimesini tek başına kullanmadığını, mutlaka ‘Mustafa Kemal Atatürk’  dediğini biliyoruz. Bu dil farkını merak ediyoruz!...

2/  “…insan topluluklarını toplum yapan etmenlerin”, cümlesi sorunlu. İnsan topluluklarını toplum yapmak ne demek? “İnsanları birlikte yaşamaya sevk eden, toplum olmalarını sağlayan etkenlerden (etmen değil)…” gibi bir cümle doğrusudur.

3/  “Bilim adamlarıyla”  değil  “bilim insanları”  ile olmalıdır.

4/  “…duygusal yönü birbirine karışmadan birbirinden güç alıyor” yanlış bir cümledir. “Birbirine” üst üste kullanılamaz. “Gerçek kişilik” diye bir tanım yoktur.  “M.K.Atatürk’ün  kişiliğiyle, sanat yönü birbirinden güç almıştır” olabilir.

5/  “Onun gerçekçi kişiliğiyle;” yanlış cümlesinden sonra (;) olamaz.

6/  “Bestecilerden güftecilere, yorumculara kadar..” cümlesinde  “güfteci” kelimesi gereksizdir, anlamı düşürmektedir. “Bestecilerden  yorumculara kadar..” olmalıdır.

7/ “Seçilen nağmeler arasında M.K.Atatürk'ün başka türlü sevdiği Rumeli türküleri de var; kendisinin de fısıltıyla eşlik ettiği, gözleri dolarak dinlediği türküler…” tamamen hatalıdır.

Seçilen “nağmeler” değil, “eserler”dir.

“Başka türlü sevmek” ne demek? M.K.Atatürk’ün başka türlü sevdiği” değil; “çok sevdiği”,  “beğendiği”, “eşlik ettiği” v.b. olmalıdır.

Cümle, bu durumda  şöyle bitmelidir. “…dinlediği türküler de…”

8/  “Atatürk'ün sevdiği müzikler” değil;  “M.K.Atatürk'ün sevdiği eserler” olmalıdır.

9/ Cümleler bir “dili geçmiş” zaman, bir  “şimdiki zaman”  ile bitiyor. Olmamalı…

11/ Hamiyet.... soyadı unutulmuş. Galiba Yüceses olacaktı...

12/ Metinde; noktalama işaretleri yanlış kullanılmış ya da hiç kullanılmamış.

BASE ve SANAT…

BASE, Türkiye genelinde, tüm Güzel Sanatlar Fakülteleri’nin resim, heykel, fotoğraf ve video, grafik tasarım, görsel iletişim tasarımı, baskı sanatları, cam ve seramik bölümlerinden 2017 mezunlarının çalışmalarını aynı çatı altında bir araya getiriyor. BASE’te ayrıca pek çok panel, koleksiyoner, sanatçı konuşmaları ve atölye çalışmaları da katılımcılarla buluşturuyor… BASE; Türkiye’nin yeni nesil sanatçılarını ilk kez Galata Rum Okulu’nda, 21-24 Aralık 2017’de yapılacak sergide buluşturacak, 31 üniversiteden 108 yeni mezun genç sanatçı katılacak, 116 eserin sergileneceği etkinlik ilk defa yapılıyor. Takipçisi olmakta ve etkinkliğin geleneksel hale dönüştürülmesinde desteğe ihtiyacı var.BASE’nin internet sayfasından ulaşabilirsiniz.


ETKİNLİK VAR...

Türkü ve Oyunlarla Üç  Kardeş Şehir( Harput/Elazığ-Şanlıurfa-Kerkük), projesi 16 Aralık 2017’de CRR’de saat: 20.00 de. Proje Koordinatörü  ve Sanat  Yönetmeni, değerli arkadaşım, THM Korosu Sanatçısı Salih Turhan. Onur  Konuğu: Mehmet Özbek.  Program, ELFED tarafından düzenleniyor.

Günün  BESTESİ,  Nihat İncekara’dan, Solist: Sinem  SEVİNDİK

Evin içinde bir oda, odada İstanbul 
Odanın içinde bir ayna, aynada İstanbul 
Adam sigarasını yaktı, bir İstanbul dumanı
Kadın çantasını açtı, çantada İstanbul
Çocuk bir olta atmıştı denize, gördüm
Çekmeğe başladı, oltada İstanbul 
Bu ne biçim su, bu nasıl şehir
Şişede İstanbul, masada İstanbul
Yürüsek yürüyor, dursak duruyor, şaşırdık
Bir yanda o, bir yanda ben, ortada İstanbul
İnsan bir kere sevmeye görsün, anladım
Nereye gidersen git, orada İstanbul (Ümit Yaşar Oğuzcan)

Resim Afyon Kocatepe Ün,Devlet Konservatuarı, konferansımdan 08.12.2017