BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Cumhurbaşkanı Gül, Türk vatandaşları ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İskoçya temasları çerçevesinde, başkent Edinburg’da yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldi. <br/>Cumhurba...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İskoçya temasları çerçevesinde, başkent Edinburg’da yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Gül, TC Edinburg Konsolosluğu ile Edinburgh Türk Kültür Derneği tarafından Assembly Room’da organize edilen buluşmada bir konuşma yaptı. İskoçya’da yaşayan gurbetçilerden Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmelerini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkler’in gerek İskoçya, gerekse İngiltere’de yatırımları olduğuna dikkat çekti. Gül, "Bildiğiniz gibi burada oluşumuzun sebebi Türkiye ile iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmek. Bunun için bir taraftan devlet organları hükümetler arasında işbirliğimiz var, diğer taraftan da bu ilişkileri daha da derinleştirelim diye sivil bir çalışma var. Buna Tatlı Dil Forumu diyoruz. İki eski dışişleri bakanı bunun başkanlığını yapıyorlar. Bu toplantının üçüncüsünü bu sefer Edinburg’da yapıyoruz. Dolayısıyla bu vesile ile buradayız. Burada olunca, tabi ki buradaki vatandaşlarımızla bir araya gelmeden de, otelde toplantılarımızı yapıp, resmi görüşmelerimizi yapıp gitmek hiç bir zaman içimize sinmezdi" dedi.

’’SEFER SAYISINI 10’A ÇIKARIYORUZ’’
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına şöyle devam etti:
"Edinburg’un ne kadar köklü, tarihi bir kültürü olduğunu herkes bilir ama görenler bir kez daha etkilenir. Sizlerin burada olması, Türkiye’nin her şekilde, en iyi şekilde temsil edilmesini de sağlıyor. Bunu burada çok daha güçlü yapmak için, burada başkonsolosluğumuzu da açıyoruz. Zaten Türkiye Hava Yolları haftanın her günü İstanbul’la Edinburg’u birbirine bağlıyor. Şimdi sefer sayısını 10’a çıkarıyoruz."

"EN ÖNEMLİ ŞEY TÜRKİYE SÖZKONUSU OLDUĞUNDA BİRLİK, BERABERLİK İÇNİDE OLMANIZ"
"Artık dünya eski dünya değil. Eskiden Türkiye ile burası arasında irtibat çok sıkı değildi. Şimdi aramızda bazı profesörler, hocalar var” diyen Gül, “Onlar 70’li yıllarda, hatta daha önce burada okudular. Gelirken onları da heyetimizle getirdik. Onların buradayken ne internet, ne bu şeklide telefonlar, ne bu şekilde neredeyse her gün gidip gelişi yoktu. Ama şimdi artık çok şey değişti. Dolayısıyla burada yaşayan, buraya yerleşmiş olan vatandaşlarımız da gurbette yaşama duygusu, eminim ki, memleketten uzak da olsa, eskisi gibi değildir. Herkes telefonundan yolda yürürken bile Türkiye’deki yakınlarını arıyor, hal hatır soruyor. Bu değişen dünyaya hepimiz alışıyoruz" diye konuştu.

’’ÇOK UĞRAŞMAMIZ GEREKİYOR’’
"Burada Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmenin ve Türkiye ile Birleşik Krallık, Türkiye ile İskoçya arasındaki bağları güçlendirmek için çok uğraşmanız gerekiyor" diyen Gül, "Türkiye’de, Birleşik Krallık mensuplarının çok büyük yatırımları var. Türkiye’de çok büyük ilişkileri var. Türklerin de artık buradaki yatırımları çoğalıyor. Dolayısıyla artık karşılıklı olarak birbirimize etkiliyoruz. Karşılıklı olarak birbirimize katkı sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, "Bir kez daha buradaki vatandaşlarımıza sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum. Burada bulunduğumuz süre içerisinde kısa da olsa bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.
(İHA)