BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,72
ALTIN 2.487,47
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Almanya'daki ırkçı saldırıyla ilgili ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet Kütüphanesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, Almanya'daki saldırı hakkında, "İlgili tüm birimlerimiz süreci hassasiyetle izliyor" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Millet Kütüphanesi Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan, Almanya'da 5'i Türk vatandaşı 10 kişinin öldüğü ırkçı katliama ilişkin değerlendirmede bulundu.

Tüm birimlerimiz süreci hassasiyetle takip ediyor

Erdoğan, "Almanya'nın Hanau kentindeki saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet ailelerine sabır diliyorum" diyen Erdoğan,  "Başta Büyükelçiliğimiz olmak üzere ilgili tüm birimlerimiz süreci hassasiyetle takip ediyor. Alman makamlarının tüm boyutlarıyla aydınlatmak için her türlü çabayı göstereceğine inanıyorum." dedi.

Millet Kütüphanesi'nin açılışıyla ilgili olarak Erdoğan şunları söyledi:

Özbekistan Cumhurbaşkanı'na teşekkür

Değerli kardeşim Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev'e ve kıymetli hanımefendiye, mutluluğumuza ortak oldukları için hassaten teşekkür ediyorum. Özbekistan, bizler için, medeniyet tasavvurumuzu şekillendiren âlimlerin yetiştiği ilim, irfan ve kültür dünyamızı besleyen hayat pınarlarımızdan en önemlisidir. Biruni, Mirza Uluğbek, İbn-i Sînâ, Harezmî, Ali Kuşçu gibi ilim erbabı; İmam Buharî, İmam Mâturîdî, İmam Tirmîzî, Bahâuddin Nakşibendî gibi manevi önderlerimiz bize Maveraünnehir'in armağanıdır.

Medeniyet kurma ihya etme gayreti varsa orada bir kütüphane mevcuttur

Tarih boyunca nerede bir medeniyet kurma ihya etme gayreti varsa orada bir kütüphane mevcuttur. Nerede bir soykırım, katliam varsa ilk hedef yine kütüphane olmuştur. Bugün de kültür katliamları böyle devam ediyor.

İslam şehirleri medreseleri ve kütüphaneleriyle ışık saçıyordu

DEAŞ ve diğer terör örgütleri Irak'ta Suriye'de binlerce nadide eserin bulunduğu kütüphaneleri bombalamıştır. Avrupa'nın ortaçağ karanlığına mahrum olduğu yıllarda, İslam şehirleri medreseleri ve kütüphaneleriyle ışık saçıyordu.

Hedef 5 milyon kitap

"Bugün açılışını yaptığımız Millet Kütüphanesi ile Külliyemizi tamama erdirmiş oluyoruz. Kütüphanemiz, 4 milyon basılı esere kavuşmuştur. Bu kitap seferberliğini daha da genişletecek, 5 milyonu da aşan bir hacme kavuşacağız. 

Kitap bağışı daveti

Nadide eserlerden oluşan kütüphanesi bulunan tüm ilim, fikir ve sanat erbabımızı, Millet Kütüphanesi'ne bağışta bulunmaya davet ediyorum. Kitap dilencisi olarak diyorsanız ben bunu kabul ederim.

Çay kek, simit ücretsiz

İstiyoruz ki gençlerimiz, araştırmacılarımız, bu raflar arasında dolaşsın. Burada çayını, kahvesini, simit, kek onları yesin isterim. Para yok, bu şekilde bunları yapacağız. Cihannüma adını verdiğimiz kubbenin altında ilmin denizinde yüzsün. İnsan ruhuna insin. Aristo ile düşüncenin koridorlarında gezsin. Büyük okuma salonumuzun kubbe çerçevesinde ayetler yazıyor.

Bir benzer kütüphane İstanbul'a yapılacak

Millet kütüphanemizin şimdi bir benzerini de inşallah İstanbul'da inşaa ediyoruz. Yerli ve yabancı dünyaca ünlü bu tür merkezlerimizle özellikle burayı cazibe merkezi haline getireceğiz. Burası İstanbul'u kıskandıracak bir kütüphane olacak. Rami Kışlası'na inşaa ettiğimiz kütüphaneyi de inşallah milletimizin hizmetine sunacağız.