BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Afrika'ya yerli para çağrısı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda Afrikalı ülkelere; ''Gelin yerli ve milli parayla ortak iş yapalım. Ülkelerimizi döviz kur baskısından kurtaralım'' çağrısında bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuştu.

ABD'nin dünya ülkelerine döviz kur baskısı ülkeleri farklı arayışlara itti. Türkiye'nin başını çektiği Çin, Rusya ve İran gibi ülkeler kendi paralarıyla ticaret yapmaya başladı.

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuşan Erdoğan'ın gündeminde ise bu gelişmeler vardı. Erdoğan Afrika ülkelerine de yerli parayla ticaret yapma çağrısı yaparak biz hazırız mesajı verdi. Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

AFRİKA ÜLKELERİNE MİLLİ PARA ÇAĞRISI: Tüm Afrikalı kardeşlerimize sesleniyorum. Gelin yerli ve milli parayla gelin ortak iş yapalım. Ülkelerimizi döviz kur baskısından kurtaralım diyorum. Bu meseleyi öncelikle gündemimize aldık. Rusya, Çin, İran gibi ülkelerde belli oranda mesafe kaydettik. Sadece ana ticaret ortaklarımızla değil tüm ülkelerle milli paralar üzerinden ticareti geliştirmeye ve işbirliğine hazırız.

MACARİSTAN'LA ORTAK YATIRIM YAPACAĞIZ: Dün Macaristan'da 2 günlük seyahatim oldu. Macar dostlarımız şöyle teklif bulundu. Afrika'daki dostlarımızla Macar ve Türk Eximbank'la yatırımlara girelim dedi. 320 iş adamıyla yaptığımız toplantıda bunu orada da vurguladık. Afrika'da ortak yatırımlara girme kararı aldık. 

AFRİKA ÜLKELERİ TAVRINI DEMOKRASİDEN YANA KOYDU: Bizi eleştirenler İsrail'e sessiz kalırken, Afrika ülkeleri Filistin davasına sahip çıktı. Özellikle kıta genelinde demokrasinin korunması hususunda ciddi çaba sarf ediyor. Pek çok ülke darbecilere kucak açarken, Afrika bunu yapmıyor. Afrikalı kardeşlerimiz aynı insani tavrı göç meselesinde gösterdi. Batılı ülkeler mültecileri açlığa, ölüme bırakırken, Afrika gibi kısıtlı geliri olanlar kapılarını açıyor. 

KARŞINIZA BELLİ KALIPLAR SINIRLAR ÇIKARILIYOR: Örneğin ekonominizi büyütmek istiyorsunuz, onlara bağlı şekilde yapmak zorundasınız. Enflasyondan kurtarmak istiyorsunuz, yine hazır reçeteler var, istihdamı artırmak, enerji ve madencilikte kendi imkanlarını harekete geçirmek isterseniz belli kalıp ve sınırlar çıkıyor. Uzay teknolojisi, bilişim gibi alanlarda tüketici konumundan üretici konumuna geçmenizi istemezler. Afrika'nın kromları ne oldu... Batı'dan kimler gelip bir yerlere taşıdı. Gelişlerinin hep sebebi alıp ülkelerine taşımak değil miydi? 

BİZ HÜRRİYETİMİZİ DİŞİMİZLE TIRNAĞIMIZLA KAZANDIK: Biz bu günlere kirli pazarlıklarla değil bedel ödeyerek geldik. Hürriyetimizi dişimiz tırnağımızla kazandık, kazanırken geleceğimizi onunla inşa ettik. Yenilmez denen güçleri yenerek, bilekleri bükerek, zafere taşıyarak özgürlüğümüze yürüdük.