BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan Su Şurası'nda konuştu: Düşük gelirliler için kademeli tarife geliyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1. Su Şurası'na Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katıldı. Ülkemizin su ülkesi olmadığını vurgulayarak gelecek dönemde atılacak adımları açıkladı. Düşük gelirliler için kademeli tarife geliyor.

Abone ol

Su tarifelerinde kademeli tarife geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Su Şurası'na Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katılarak yeni uygulamayı böyle duyurdu:

"Sürdürülebilir su hizmetleri sağlanabilmesi amacıyla 2023 yılından itibaren tam maliyet esaslı su ve atık su fiyatlandırması ile ilgili çalışmalara başlanacaktır. Suyun tasarruflu kullanımını hedefleyen kademeli tarifeler ile düşük gelirli hane gruplarını gözeten sosyal ve adil su tarifeleri uygulanacaktır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Dünya nüfusu 1960 yılında 3 milyardı, bugün ise 8 milyara yaklaştı. Nüfus ve tüketim bu kadar artarken, yağış miktarı değişmemiştir. Temiz su kaynaklarına ihtiyaç artarken, hızlı tüketim ve kirlilikle temiz su kaynakları azalmakta. 2050 yılında 6 milyar kişi yeterli temiz suya ulaşamayacak. İklim değişikliği, kuraklık, yangınlar olumsuz etkiliyor.

Su zengini ülke değiliz

Kuraklıktan en çok tarımın etkilenmesi en çok tarımı etkiliyor. Türkiye su zengini bir ülke değildir. Çalışmalar yıllık 1340 metreküp olan kullanılabilen su miktarımızın 1116 metreküpe düşeceğini işaret ediyor. Bu tablo zaten çok zengin olmadığımız su potansiyelimizin ilerleyen yıllarda daha da azalacağını gösteriyor.

284 milyar liralık yatırım yapıldı

Ülke olarak suyumuzun parmaklarımızın arasından akıp gitmemesi için tedbirlerimizi aldık, almaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz 9 yılda tarımı ve suyu popülist yaklaşımlardan uzak; gerçekçi, planlı politikalarla sağlam zemine oturttuk. Suyu verimli kullanan milletimizle suyu en iyi buluşturan projelere ağırlık verdik. 284 milyar liralık yatırım yaparak 8 bin tesisi hizmete açtık. Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir.

Erdoğan'ın açıkladığı bildirgedeki dikkat çeken düzenlemeler şunlar:

- Havza bazlı eylem planları hazırlanacak. 2023'ten itibaren tam maliyet esaslı su ve atık su ile ilgili çalışmalara başlanacak.
- Suyun tasarruflu kullanımını hedefleyen kademeli tarifelerle düşük gelirli hane gruplarını gözeten sosyal ve adil su tarifeleri uygulanacaktır.
- Atık suların uygun kaliteye getirilerek tarım başta olmak üzere yeniden kullanım sağlanacaktır.
- Su yönetimi hukuki boşlukları ortadan kaldıracak kanunlar hazırlanacak.
- Ekonomik olarak sulanabilir arazilerde modern sulama teknikleri yaygınlaştırılacak.
- Barajların etkili bir şekilde işletilmesi için gerekli yasal mevzuat düzenlenecek.
- Mevcut barajların ekonomik ömürlerinin uzatılması için gerekli önlemler alınacak.
- Yeraltı barajlarının planlanması ve inşasına hız verilecek. Ülke genelinde devam eden 90 adet içme suyu projesiyle 18 milyon nüfusu daha, yıllık ilave 1,8 milyar metreküp içme suyuna kavuşturacağız.
- Sulama projelerinde, özel sektörü de içine alan yeni finansman modelleri geliştirilecektir.