BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,75
ALTIN 2.490,58
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çin'in uzay planları bitmiyor! Güneş enerjisi santrali kurulacak

Çin Uzay Teknolojisi Akademisi'nın yaptığı açıklamalara göre Dünya'nın yörüngesine güneş santrali kurmak için çalışıldığı belirtildi.

Abone ol

Geçtiğimiz dönemde Ay'ın karanlık yüzüne iniş yapmayı başaran Çin, yeni bir proje için kolları sıvadı. Çin Uzay Teknolojisi Akademisi'nin üzerinde çalıştığı projeye göre, Güneş santrali Dünya’nın atmosferinde gerçekleşen hava olaylarından etkilenmeyeceği için, Dünya’da hava bulutlu olsa da aynı miktarda enerji toplamaya devam edebilecek.

Öncelikle 2025’te bir test tesis gönderilmesi planlanıyor. Uzaydan temiz enerji elde etme çabası, Çin’in yenilenebilir enerji alanında kararlı olduğunu ve kendisini bu alanda küresel liderler arasına yerleştirmek istediğini gösteriyor.

Enerji aktarım sorununun çözülmesi gerek
Bu projenin önündeki en büyük engel ise uzayda toplanan enerjinin Dünya’ya gönderilmesi olarak görünüyor. Bilim insanları bu sorunu çözmek için çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda uzay tesisinin topladığı enerjiyi Dünya’daki başka bir tesise mikrodalga ya da lazer formunda göndermesi fikri üzerinde duruluyor. Buradan elde edilen elektrik daha sonra geleneksel yöntemlerle elde edilen elektrik enerjisi gibi kullanılabilecek.

Eğer herşey yolunda giderse ve enerji transfer ışınları amaçlandığı gibi çalışırsa, Çinli bilimciler 2050’ye kadar daha büyük ve güçlü tesisleri yörüngeye yerleştirmeyi düşünüyor.

Dünya’ya temiz enerji göndermenin yanı sıra yörüngedeki bir enerji santrali uzay keşiflerinde de bir yakıt istasyonu olarak kullanılabilir. Bunun için, tesisten enerji gönderen ışınların, uzaklaşan roketleri hedefleyebiliyor olması gerekiyor.