BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.294,65

Çin’in İpek Yolu Projesi ile biz de büyük oynayacağız!..

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirilen 5 ülkenin liderlerinin de hazır bulunduğu Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı öyle bildik demiryolu önümüzdeki 100 yılın dünya ticaret hacmini elinde bulunduracak.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirilen 5 ülkenin liderlerinin de hazır bulunduğu Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı öyle bildik demiryolu  hatlarından değil, önümüzdeki 100 yılın dünya ticaret hacmini elinde bulunduracak büyük bir kapasiteye sahip.

Tam anlamıyla asrın projesi. 

Çünkü, bir ay önce Çin’e gerçekleştirdiğimiz gezide Çin yetkilileri bu projeden aynen böyle bahsetmişler ve Türkiye’nin merkez olarak yer aldığı tarihi İpek Yolu güzergahının yeniden  küresel ticaretin yolu haline getirilmesinde Londra-Pekin arasındaki  kesintisiz demiryolu hattının devreye girmesiyle gerçekleşeceğini söylemişlerdi.

Bir Kuşak bir yol projesi” kapsamında Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün organizasyonunda Türkiye’den 9 gazeteci Çin’in  endüstriyel devrimini yerinde görmek üzere Çin Büyükelçiliği’nin daveti ile bu ülkeye gittik. Dünyanın ticaret merkezi haline gelen Çin’in en büyük hayali tarihi ipek yolu güzergahını yeniden canlandırmak ve böylelikle Asya üzerinden Avrupa ve Afrika’ya açılmak. Dünyanın önümüzdeki 100 yılını şekillendirecek ve küresel ekonomiye yeni yön verecek bu “bir kuşak bir yol projesi” demiryolu esaslı olup, kara ve deniz yolu ile Asya, Avrupa, Afrika hattı üzerindeki 65 ülkeyi birbirine ticari ve siyasi olarak bağlamayı amaçlıyor.

                                     ******                        ******                            ******

İşte, önceki gün gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi bu kesintisiz hattın merkezinde en önemli ayağı oluşturuyor.

Böylelikle;

Avrupa’da bir taraftan Manş Tüneli ile İngiltere’nin başkenti Londra  İtalya bağlantısını, diğer taraftan Afrika’nın kapısını açan İspanya’nın başkenti Madrid’i, Fransa bağlantısı ile çatal olarak kapsayan, oradan Balkanlara ve Trakya’ya oradan  Avrupa ile Asya bağlantısını geçtiğimiz yıl açılışı yapılan Marmaray Projesi ile  bağlayan kesintisiz ulaşım hattı, önceki gün de açılışı yapılan Kars üzerinden Tiflis,Bakü bağlantısının devreye girmesiyle Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan üzerinden Çin topraklarına, oradan da Büyük Okyanus kıyısındaki Başkent Pekin’e uzanıyor.

Londra-Pekin arasındaki hattın toplam uzunluğu 8 bin km’yi buluyor. Çin kara ulaşımında demiryolu ağını önemsiyor. Bu hattın devreye girmesiyle Çin’in daha önce Rusya üzerinden gerçekleştirdiği Londra hattı büyük ölçüde devre dışı kalacak. Çünkü bu yeni hat, hem mesafeyi 7 bin km daha azaltırken, hem de süreyi 18 günden ortalama 14 güne çekiyor.

Ayrıca yolcu ve kuru yük kapasitesini de arttırıyor. Sadece Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile  1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton  yük taşıması yapılırken, 2034’de aynı hat üzerinde kapasite arttırımına gidilerek 3 milyon yolcu ile  17 milyon ton yük taşımacılığı yapılacak. 

Hattın tamamı yani Londra-Pekin demiryolunda  sadece Çin üzerinden Avrupa’ya  giden yük miktarı ne kadar derseniz, tam 240  milyon ton. Bu rakam bile Çin’in küresel ekonomiyi avucunda tuttuğunun en önemli göstergesi ve rakamın büyüklüğü de Çin’in tarihi İpek Yolu Projesi’ni ne kadar önemsediğini gözler önüne seriyor.

                         ******                         ******                      ******

Türkiye  için de bu yolun açtığı ticaret hacminden yılda 1  milyar dolar kazanacak olmasının yanısıra, hem Türki cumhuriyetleri ile doğrudan  ticaretini genişletmesi, hem de Çin’e uzanması  ayrıca önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Çin’in küresel gücünü iyi okuduğu için  bir ay önce bu ülke ile ilişkilerini dostluk düzeyinde tutmak amacıyla ki, Çin’de Türkiye’yi  ekonomik ilişki yanısıra siyasi ve kültürel anlamda da yanında görmek istiyor, temsil anlamında büyük  bir değişime imza attı. FETÖ destekçileri olduğu belirlenen Şangay Baş konsolosluğundan 11 kişinin bağlantısı kesilirken, büyükelçiyi görevden alarak yerine yeni atama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin’le ilişkileri bundan sonra Beştepe düzeyinde götürmek amacıyla  Başdanışmanı Abdülkadir Emin Önen’i Pekin’e büyükelçi olarak atadı.

İki ülke arasındaki ilişkiler bundan sonra daha emin ellerde diyebiliriz…