BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.433,90
HABER /  GÜNCEL

Çin'de ekonomik büyüme yavaşladı

Çin ekonomisinde son üç yılda görülen en düşük büyüme yaşandı. Bu, yatırımların azalmasına ve ABD ve Avrupa gibi önemli piyasalarda talebin düşmesine bağlanıyor.

Abone ol

Çin ekonomisinde son üç yılda görülen en düşük büyüme yaşandı.

Bu, yatırımların azalmasına ve ABD ve Avrupa gibi önemli piyasalarda talebin düşmesine bağlanıyor.

Geçen sene aynı döneme kıyasla, yılın ikinci çeyreğinde GSYH, yüzde 7.6 yükseldi. Bu yılın ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında oran yüzde 8.1 azalmış durumda.

Çin, Mart ayında, 2012 büyüme hedefini yüzde 7.5'e çekti.

Çin, dünya toplam ekonomik çıktısının beşte birini üretiyor ve Çin ekonomisinde herhangi bir yavaşlama küresel ekonomiye zarar verebilir.

Aynı zamanda Asya'nın en büyük ve yeni ekonomileri de, ticaret ortakları Çin'e giderek bağımlı hale geliyor.

Singapur'daki Standard Chartered bankasından Tai Hui, Çin'in bu yıl Asya'da yaşanan kötü gidişatta önemli bir rolü olduğunu söyledi.

Tai Hui, eğer Çin'deki ekonomik büyüme yılın ikinci yarısında iyileşmezse, bu, bölgedeki üreticiler için önümüzdeki dönemin çok zor geçeceği anlamına geliyor" dedi.

Büyümeyi teşvik

Ancak Cuma günü açıklanan düşük büyüme rakamlarına rağmen, birçok uzman, Çin ekonomisinde yaşanan sert iniş ve bunun dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisi ile ilgili korkuları gidermeye çalıştı.

Columbia Üniversitesi'nde Nobel ödüllü politik ekonomi profesörü Edmund Phelps BBC'ye yaptığı açıklamada, "büyüme oranında yıllık yüzde bir düşüş görülmesi dünya GSYH'i ile karşılaştırıldığında çok büyük bir oran değil" dedi.

Phelps, Çin'in yavaşlamayı tersine çevirmek için çok fazla kaynağı olduğunu ve ABD'deki düzensiz iyileşme ve euro bölgesindeki borç ve ekonomik sorunlar nedeniyle bu kaynakların bir kısmını kullanmaya başladığını söyledi.

Çin Merkez Bankası, bankaların rezervlerinde tutabilecekleri sermaye oranını kredi miktarını artırmak amacıyla azalttı.

Merkez Bankası bir ay içinde iki defa ay borçlanma maliyetini azaltmıştı.

Bu hafta başlarında Başbakan Wen Jiabao yatırımı artırmanın büyümeyi istikrara kavuşturmak için gerekli olduğunu söyledi.

Bu, devlet tarafından büyüme önlemlerinin alındığına dair umutları yeşertti.

Yavaşlama

Ancak uzmanlar Çin'in büyüme sorunlarının ekonomiye sermaye pompalanması ve kamu harcamalarının artırılması ile çözülemeyeceğini söylğyor.

Özellikle bugün yaşanan sorunların 2008-2009 küresel kriz sonrasında hükümetin aldığı büyümeyi hızlandırma politikalarına bağlı olduğu beliritiliyor.

O tarihte hükümet, ekonomiye, özellikle altyapı ve inşaat yatırımları için büyük oranda sermaye pompalamıştı.

Bu, aşırı kapasite sorununa, ev fiyatlarının yükselmesine ve tüketici maliyetlerinin ve enflasyonun artmasına neden oldu.

Bu sorunlar karşısında ve ekonominin aşırı ısındığı korkuları nedeniyle, yetkililer borçlanmayı durduracak ve enflasyonu azaltacak önlemler almaya karar verdi.

Ancak bu önlemler, ABD ve Avrupa gibi piyasalarda Çin ürünlerine olan talebin azalması ile birlikte, büyümenin yavaşlamasına neden oldu.

2010 yılında yüzde 10.4 büyüme gösteren Çin ekonomisi, 2011 yılında yüzde 9.2 büyüdü

Ancak uzun dönemde yavaşlama görülmesi beklenirken, Çin'in Cuma günü açıkladığı rakamlar ekonomiye dair karmaşık bir mesaj verdi.

Resmi rakamlara göre, perakende satışlar, Haziran ayında yüzde 13.7 arttı. Bu oran Mayıs ayında yüzde 13.8'di.

Aynı zamanda, birçok uzmanın mevcut şirket ve tüketici faaliyetini hesaplamak için kullandığı elektrik üretimi rakamları da Haziran ayında saati 393 milyar kilowatt ile sabit kaldı.

Ancak Mayıs ayında 124.4 milyar dolar olan banka kredilerinin Haziran ayında 144.4 milyar dolar artması olumlu bir hava yarattı.

BBC'nin Şangay muhabiri John Sudworth bu rakamların Çin'in sert mi yumuşak mı iniş mi yapacağı tartışmasına bir son vermediğini söylüyor.