BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,66
ALTIN 2.509,92
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çin uydusu ay yörüngesinde

Çin’in ilk ay keşfi uydusu Çangı -1 ay yörüngesine girdi.

Abone ol

Çin’in ilk ay keşfi uydusu Çangı -1 fırlatılışından 12 gün sonra TSİ 05.37’de uygulanan ilk frenlemeden sonra ay yörüngesine girdi.

Pekin Uzay Uçuş Kontrolü Merkezi tarafından yapılan duyuruda, ilk frenlemenin başarıyla yapılmasının Çangı uydusunun bilimsel keşif çalışmalarına başlamasına sağlam zemin hazırladığı belirtildi.

Çin basınında, "Çin’in yerküreden 380 bin kilometre mesafedeki bir uyduyu çok hassas biçimde kontrol etme gücüne sahip olduğunu gösteren bu çalışma", Çin’in uydu kontrolü alanındaki "yeni bir atılım" olarak nitelendi.

Çangı-1 uydusunun çalışma yörüngesine sorunsuz girerek bilimsel çalışmalarına başlamasını güvence altına almak için, Pekin Uzay Uçuş Kontrolü Merkezi tarafından 6 ve 7 Kasım günlerinde iki kez daha frenleme uygulanacağı bildirildi.

Çangı-1 uydusu Çin’in aya 2012’de yollayacağı insansız araç ve 15 yıl içinde yollayacağı insanlı araç için ay yüzeyinde incelemelerde bulunacak. Çin, 2003’te eski Sovyetler Birliği ve ABD’den sonra uzaya insan yollayan üçüncü ülke olmuştu.

2005’te uzaya iki astronot yollayan Çin, 2008’de uzay yürüyüşü yapmayı planlıyor. Japonya da 10 yıl içinde aya araç yollamayı hedefliyor.