BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,73
ALTIN 2.486,34
HABER /  DÜNYA

Çin Devlet Başkanı Şi Sırbistan'da

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Sırbistan temaslarının ikinci gününde Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ile bir araya geldi.

Abone ol

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic, Nikolic tarafından başkent Belgrad'daki Sırbistan Sarayı'nda askeri törenle karşılanan Şi'ye Devlet Nişanı takdim edildi.

Görüşmenin ardından Şi ile Nikolic, Kapsamlı Stratejik Ortaklık Kurulmasına İlişkin Ortak Bildiriye imza atarken, iki ülkenin ilgili bakanları ve kamu kurumları yetkilileri teknoloji, tarım, inşaat, altyapı, ulaşım, savunma, ticaret, turizm ve kültür alanlarında 21 iş birliği protokolü imzaladı.

Şi, düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, üç gün sürecek ziyarette Çin ile Sırbistan arasındaki dostluğun, siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini hedeflediğini ifade etti.

Sırbistan'la birçok alanda iş birliği protokolü imzaladıklarını anımsatan Şi, "İmzalanan protokoller gelecek için önemli. Her iki ülkenin gelişimi, altyapı ve ekonomi alanındaki projelere bağlıdır. Bu bağlamda, Sırbistan ile Çin ilişkileri bir seviye atlamaktadır." ifadelerini kullandı.

Şi, Sırbistan'ın, Balkanlarda stratejik ortaklığa sahip oldukları ilk ülke olduğuna işaret ederek, "Çin, Sırbistan ile ilişkilerini derinleştirmeyi hedefliyor. İki ülkenin ortaklığının güven üzerine kurulmasını temenni ederim." dedi.

"Çin, Sırbistan'ın dostu"

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic de Çin'in Sırbistan'ın dostu olduğunu vurgulayarak, "Çin, Sırbistan'ın zor günlerinde her zaman yanında oldu." diye konuştu.

Sırbistan'ın, her alanda Çin'e destek olmaya devam edeceğini söyleyen Nikolic, Sırbistan olarak ekonomik iş birliği bağlamında yeni bir boyuta hazır olduklarını ifade etti.

Nikolic, Sırbistan'ın tarım ve gıda yatırımları için son derece uygun bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Sırbistan'ın coğrafi konumu, eğitimli iş gücü ve birçok ülkeyle yapmış olduğu serbest ticaret anlaşmaları yatırımlar için kolaylık sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.

- Şi, Başbakan Vucic ile görüştü

Çinli lider daha sonra Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi. Görüşmenin başında, Şi'nin Sırbistan'ı ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vucic, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin birçok alanda geliştirilmesi için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.

Sırbistan'ın toprak bütünlüğüne verdiği destek için Şi'ye teşekkür eden Vucic, Sırbistan'ın da her zaman Çin'in politikalarını destekleyeceğini ve siyasi anlamda Çin'in stratejik ortağı olacağını söyledi.

Şi, Belgrad'daki temasları kapsamında ayrıca Meclis Başkanı Maja Gojkovic ile görüşecek ve onuruna verilecek resepsiyona katılacak.