BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  GÜNCEL

Çin Başbakanı, Japonya'da felaket bölgesine gidecek

Wen Jiabao, hafta sonunda Japonya'ya yapacağı ziyaret sırasında, hala radyasyon sızdıran Fukuşima santralinin bulunduğu bölgeye gidecek.

Abone ol

Çin Başbakanı Wen Jiabao, haftasonunda gideceği Japonya'da, depremde ağır hasar gören ve hala radyasyon sızdıran nükleer santralin de bulunduğu felaket bölgesini ziyaret edecek.

Jiabao, Güney Kore ve Japonya'dan yetkililerin katılımıyla yapılacak üçlü görüşmeler için 21 Mayıs'ta Tokyo'ya gidecek.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Jiabao'nun, Japonya'daki yeniden inşa çabalarına desteklerini vurgulamak için Fukuşima bölgesini, kendi isteğiyle ziyaret programına dahil ettiğini söyledi.

Nükleer güvenlik

Yetkili, Çin'in yapabileceği ekonomik yardımlar konusunda Japon yetkililerle görüş alışverişinde bulunacaklarını da kaydetti.

Wen Jiabao'nun temasları sırasında nükleer santrallerin güvenliği konusunun da ele alınması bekleniyor.

Çin Hükümeti, Japonya'da 11 Mart'ta büyük yıkıma yol açan deprem ve tsunamiden sonra nükleer santrallerin güvenlik standartlarının yükseltilmesini kararlaştırmıştı.

Pekin, Fukuşima santralinin radyasyon sızdırmasını önlemeye yönelik çalışmaları yakından izliyor. Çin'de sık sık su ve havada radyasyon ölçümleri yapılıyor.

Çin'in kuzeydoğu bölgelerinde Mart'ta havada bir miktar radyasyon tespit edilmiş ancak bunun kamu sağlığını tehdit edecek düzeyde olmadığı açıklanmıştı.

Jiabao'nun iki günlük ziyareti sırasında iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlıklarının gündeme gelmesi beklenmiyor.

Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinde yaklaşık 25 bin kişi ölmüş ya da kaybolmuştu.