BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,88
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çiftçiler tarlayı telefonla sulayacak

Endüstri meslek lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan "Tarlam Cebimde" projesi çiftçilere büyük kolaylık sağlayacak.

Abone ol

Şırnak'ın Silopi ilçesindeki teknik ve endüstri meslek lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan "Tarlam Cebimde" projesi çiftçilere büyük kolaylık sağlayacak. Proje hayata geçirilirse çiftçiler cep telefonuyla tarlalarını sularken, zaman ve emek yönünden tasarruf sağlayacak.

Proje, lise öğretmeni Bayram Koç'un danışmanlığında öğrenciler Hüsnü Barkın (18) ve İsmail Azma (17) tarafından hazırlandı.

Proje, çiftçinin oturduğu yerden, cep telefonu sistemiyle tarlasını otomatik olarak sulayabilmesini ve yine cep telefonuyla sulamayı durdurabilmesini öngörüyor. Sistem, yağmuru, toprağın nem miktarını ve buharlaşma oranını algılayarak sulamayı kesiyor. Ürünlere zarar verebilecek hayvanlar tarlaya girdiğinde sirenler çalıyor ve projektörler devreye giriyor.

Günlük yaşamın her alanına giren otomasyon sisteminden yararlanarak projeyi geliştirdiklerini anlatan Bayram Koç, "Su kullanımını bilinçli hale getirilmesi bence bu projenin en yüce yönüdür." dedi. Projeyi hazırlayan 12. sınıf öğrencisi Hüsnü Barkın, tarımda kontrolsüz aşırı su kullanımını önlemek istediklerini söyledi. 11. sınıf öğrencisi İsmail Azma da "Nem sensörü, dijital termometre ve hareket sensörü kullandık. Projemiz geliştirilebilir özelliklere sahiptir." şeklinde konuştu.

Silopi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Muharrem Onat ise bölge insanına hitap edecek projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Onat, "Bu proje büyük bir idealin ön adımları gibi algılanabilir. Çünkü ilimizin hatta bölgenin sanayi sektörüne ara çözümler üretecek şekilde proje merkezli bir okul olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.