BIST 9.554
DOLAR 32,49
EURO 34,57
ALTIN 2.479,88
HABER /  POLİTİKA

Çiçekten Ergenekon yorumu

Cemil Çiçek, canlı yayında terörü ve Gazze işgalini değerlendiriyor. Çiçek'in çok önemli mesajları var. İşte ayrıntılar;

Abone ol

Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, TV 24'te canlı yayında gündemi değerlendirdi. Çiçek, Yargıtay Başkanları Kurulu toplantısı sonrası bir açıklama yapılmaması kararını doğru bulduğunu söyleyerek, Ergenekon'da asıl olan adil yargılama sürecidir dedi.

İşte Çiçek'in açıklamalarından önemli bölümler;

İSRAİL'İN GAZZE SALDISI

Sayın Başbakan'ın ve Cumhurbaşkan'ın çabaları açıklanıyor. Ne yapılıyorsa kamuoyunun önünde yapılıyor. Bu ateşkes ve barış gücü daha sonra görüşülecek konular.

Bu BM'nin konusudur; ancak biz insanı bir çabayı sürdürdük, sürdüreceğiz. Bu zaten bizim misyonumuzdur, Türkiye nerede insanlık dramı yaşanıyorsa, yapılacak yardım neyse üzerine düşeni yapacaktır. Somali, Afganistan ve Lübnan örneği ortadadır. Biz işin ilk bölümündeyiz...

TERÖR EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ

Terör, olup bitenlere baktığımızda dünyanın gerçeği. 2009'da insanlık için en önemli konu ne derseniz terördür diyebiliriz.

Bölgemiz içinse bu durum içinden çıkılması çok zor bir gerçek. Silahı nereden alır, bu kadar silah bu kadar mühimmat bu kadar araç gereç... Bu değirmenin suyu nereden geçiyor. Vah vah deyip teröre destek veren kim? Bölgemizde bir çok insan Irak'ta da hayatını kaybediyor. Orada yuvalanan örgüt Türkiye'de acı çektirmektedir.

Biz bu konuyu örnekleriyle değerlendiriyoruz. Dünyada kimin dağarcığında neler varsa öğrenmek için hareket ettik. Ben bu amaçla İngiltere olmak üzere bir çok dünya ülkesiyle görüştük, ziyaret ettik. Tabiri caizse 24 saat bu konuyla uğraştık, uğraşıyoruz.

KARARI OLUMLU KARŞILADI

Yargıtay Başkanları Kurulu, senelerdir hukuk mücadelesi ve sorumluluğu yürüten bir kurumdur. Bu nedenle açıklama yapması doğru değildir. Günlük siyaset batak bir alan. Vatandaştan umudunu kesmiş, onlarla gönül bağlantısı olmayanlar başka şeylere umut bağlamaktadır. Bu nedenle günlük siyasete devletin kurumları girmemelidir, doğru olanı da budur.

"ERGENEKON'DA ASIL OLAN ADİL YARGILANMA"

Ergenekon iddianemede de organize bir suç örgütü olarak tanımlanmaktadır. Onun için zaten ilgili mahkemede yargılanmaktadırlar. Sadece soruşturmayı yapan savcıya ve yargılanmanın yapıldığı mahkeme bakarsanız zaten bu sonuç ortaya çıkar.

"UFAK ŞEYLER BÜYÜTÜLMEMELİ"

Telaşlanmaya gerek yok. Orası daha önce inşa ettiğimiz bir kampüs. Yeni şeyler yapılıyor, kaynak aktadıldı. Modern bir tesis ama bir yargılanma ihtiyacı olunca da değişiklikler yapıldı. Ufak tefek sorunlar çıkınca da zaten gideriliyor. Bu konuda hergün herkes birşeyler yazıp çizince ister istemez bazı sorunlar kamuyonun önüne çıkıyor.

"DOSYAYI BİLE OKUMADIM"

Samimi olarak söylüyorum. Ben bu dosyayı hiç bilmiyorum. Ben söylüyorum ancak zaten bilmememiz gerekiyor. Bu bizim işimiz değil. Biz bu dosyayı bilmiyoruz ki! Yüzlerce klasörden oluşan bir soruşturma. Bunları okumadan birşeyler söylemek yanlış olur. Bu dava makul sürede bitirilmesi için zaten bakan mahkeme heyeti başka bir davaya bakmıyor. Ancak çabuk bitsin diye acele ederek bir karar almakta yanlıştır, uzutmakta. Zaten mahkeme heyeti böyle bir karar vermez.

Mühim olan davanın uzun veya kısa olması değil adil olmaktır.

Mahmeyi sınırlamak doğru değildir, doğru olan adil bir yargılamanın gerçekleşmesidir.