BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.491,75
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li Öztrak Rusya krizinin faturasını çıkardı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Rusya'nın ekonomik yaptırımlarının maliyetini açıkladı.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak,  "Rusya'nın açıkladığı yaptırım paketinin Türkiye ekonomisine en az 6,5 milyar dolarlık ek yük getireceği görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından, Rusya'nın Türkiye'ye karşı uygulamaya koyduğu ekonomik yaptırımlara ilişkin görüşlerini paylaştı.

Rusya'nın açıkladığı kararların özellikle tarım, turizm, ulaştırma sektörleriyle bu ülkede faaliyet gösteren Türk işçileri ve iş adamlarını olumsuz etkileyeceğini belirten Öztrak, Türk ekonomisi gibi Rus ekonomisinin de bu gerilimden olumsuz etkileneceğini vurguladı.

Rusya’nın uygulamaya koyduğu yaptırım kararlarının, bu aşamada özellikle Türkiye'nin tarım sektörünü hedef aldığını ifade eden Öztrak, yaptırım listesinde yer alan ürünlerin ihracatının sekteye uğramasıyla, Türkiye'nin 800 milyon dolar civarında bir ihracat gelirinden mahrum kalacağını savundu.

Yasaklar listesinde yer alan tavuk ve hindi eti de hesaba katıldığında, yaptırım listesinden Türkiye'nin dış ticaretine kısa dönemde gelecek yükün 810-820 milyon dolar civarında olacağını öne süren Öztrak, şunları kaydetti:

"Diğer taraftan Türkiye, Rusya için önemli bir gaz pazarıdır. Türkiye'nin toplam doğal gaz ithalatı içinde Rusya'nın payı yüzde 54,8'dir. Bunun LNG gibi başka ürünlerle ikame edilmesi ve kaynak ülke çeşitlendirmesi yapılması, en azından kısa vadede mümkün görünmemektedir. Geçmişte yaşadığı krizlerde gaz ticaretini tehdit unsuru olarak kullanmaktan çekinmeyen Rusya’nın bu sefer de aynı tavrı sergilemesi durumunda, bunun üretim ve ekonomi üzerinde yaratacağı baskı ciddi boyutlara ulaşacaktır. Rusya, Türk turizmi için önemli bir kaynak ülkedir. Geçen yıl Rusya’dan Türkiye’ye 3,5 milyon turist gelmiştir ve bu turistler Türkiye'ye yaklaşık 2,9 milyar dolar turizm geliri bırakmıştır. Türkiye-Rusya gerginliğinin sürmesi halinde, ziyaretçilerin sayısında ciddi bir gerileme olacağı ortadadır. Bu rakamın yüzde 75 gerilemesi durumunda, turizmde olası kaybın 2,2 milyar dolar civarında olacağı anlaşılmaktadır."

Rusya'nın, 2016'da Türk tırlarının geçiş karnesini 2 binle sınırlandırdığını vurgulayan Öztrak, Rusya'nın bu hamlesinin taşımacılık sektörüne getireceği yükün ise 80-90 milyon dolar olacağını bildirdi.

Gelişmeler nedeniyle Türk müteahhitlik sektörünün bu pazardaki kaybının 3 milyar dolara kadar ulaşabileceğini iddia eden Öztrak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde, Rusya'nın açıkladığı yaptırımların Türkiye'nin sırtına, 820 milyon doları dış ticaret kaybından, 2.2 milyar doları turizmden, 90 milyon doları ulaştırma sektöründen, 3 milyar doları yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinden, 300 milyon doları da yurt içi gayrimenkul satışlarından olmak üzere toplamda en az 6,5 milyar dolarlık bir fatura yükleyebileceği görülmektedir."

Faik Öztrak, CHP olarak Rusya ile yaşanan krizden etkilenen sektörlerin temsilcileriyle bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunacaklarını ve görüşmelerin ardından, Rusya'nın yaptırımlarının ekonomiye olumsuz yansımalarını en alt düzeye indirilmesi için önerilerini açıklayacaklarını da kaydetti.